30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRusia dorea să intre în NATO înaintea României

Rusia dorea să intre în NATO înaintea României

Rusia dorea să intre în NATO înaintea României, a dezvăluit un fost lider al Alianței Nord – Atlantice. Această idee a fost explicată de politicianul britanic George Robertson, fost secretar general al NATO.

Președintele Putin ar fi dorit ca Rusia să intre în NATO dar a renunțat la idee pe măsură ce NATO a primit în rândurile sale țările din centrul și estul Europei, cum ar fi România.

Președintele Vladimir Putin, la primul său mandat de șef al statului, ar fi dorit ca Rusia să devină membru NATO. Liderul de la Kremlin a renunțat la această idee pe măsură ce Alianța a preferat să primească în rândurile sale țări cu orientare democratică din centrul și estul Europei, cum ar fi România.

Această dezvăluire este făcută de politicianul britanic George Robertson, care a fost secretar general al NATO între anii 1999 – 2004. La rândul lui, Vladimir Putin a fost de mai multe ori președinte sau prim-ministru al Rusiei. Dar intenția ca Rusia să intre în NATO a fost la primul lui mandat de președinte, cel dintre anii 2000 – 2004, a precizat George Robertson.

Declarația lui Robertson privind ipotetica intrare a Rusiei în NATO a fost prezentată, în ultimele zile, de mai multe instituții media occidentale precum și de agenția rusă Sputnik.

Președintele Rusiei a discutat cu liderul NATO

Pe măsură ce NATO a primit în rândurile sale țări care au făcut parte sau care au fost aliate cu URSS, relațiile Rusiei cu NATO au devenit tot mai reci. Chiar și ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a declarat că Rusia dezaprobă activitățile NATO în estul Europei.

“Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, cu sute și mii de oameni, sunt văzute de noi ca provocatoare”

Valery Kuzmin,

Ambasadorul Rusiei în România

Oficialii de la București au declarat permanent că principala garanție de securitate pentru România o reprezintă statutul de membru NATO și prezența militarilor americani pe teritoriul nostru. Acest punct de vedere este susținut și de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

“Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi cetăţenii ei”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Războiul Rusiei cu Ucraina a crescut rolul României pe Flancul Estic al NATO, iar Alianța a trimis tot mai multe forțe în România.

Rusia dorea să intre în NATO la primul mandat de președinte al lui Putin

În perioada în care Putin încerca să aducă Rusia în NATO, Alianța negocia primirea altor țări în rândurile sale. Acele negocieri s-au fructificat. De exemplu, România, Bulgaria și cele trei state baltice au intrat în NATO în anul 2004.

Dialogul cu Putin pe tema intrării Rusiei în NATO este relatat de fostul lider NATO George Robertson. Dialogul s-a purtat în termeni diplomatici dar a fost tranșant.

“Când aveți intenția să ne invitați în NATO?”, ar fi întrebat Putin. “Dar nu noi invităm să se adere la NATO, oamenii solicită să adere la NATO”, i-a răspuns Robertson.

Aparent supărat că este pus să facă o cerere de aderare, care eventual să intre pe o listă de așteptare, Putin a concluzionat astfel:  „De fapt, nu suntem la egalitate cu multe alte țări care nu au aceeași importanță”.

Aluzia lui Putin ar fi fost la adresa fostelor țări comuniste care se pregăteau să intre în NATO. Una dintre ele este România.

Politicianul George Robertson observa în declarația lui că atitudinea președintelui Putin față de NATO s-a schimbat vizibil și în urma “Revoluției portocalii”. Prin acea mișcare politică, Ucraina a arătat că vrea să se orienteze spre Occident, nu spre Rusia. În schimb, Rusia condusă de Putin a considerat că în Ucraina se manifestă mult prea puternic o influență a statelor occidentale și a NATO. Cea mai dură ripostă a Rusiei la adresa Ucrainei a reprezentat-o ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea, în anul 2014. În ciuda protestelor Ucrainei și ale țărilor occidentale, această ocupație se menține iar Rusia susține că Crimeea îi aparține.

Rusia mai susține că acțiunile NATO afectează situaţia de securitate din estul Europei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă