4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia va găzdui Comandamentul Regional de Operații Speciale

România va găzdui Comandamentul Regional de Operații Speciale

La solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Parlamentul a aprobat înființarea, pe teritoriul României, a Comandamentului Regional de Componentă de Operaţii Speciale (Regional Special Operations Component Command, HQR-SOCC).

Parlamentul României a luat această decizie în ședința comună a celor două Camere, din data de 28 noiembrie 2023.

Noua structură militară va avea sediul în garnizoana Târgu Mureș. Acest Comandament Regional va avea atribuții în zona Mării Negre, conform mandatului încredințat de conducerea NATO.

„Modul de organizare şi funcţionare a Comandamentului se stabileşte în plan bilateral între România şi Bulgaria, prin înţelegeri tehnice. Fondurile necesare contribuţiei României la constituirea Comandamentului Regional de Componentă de Operaţii Speciale se asigură din bugetul Ministerului Apărării Naţionale”, indică hotărârea aprobată de Parlamentul României.

Inițial, România își asumă rolul de națiune lider. Apoi, rolul de lider va fi transferat Bulgariei. Nu există însă un moment clar în care Bulgaria va prelua comanda, acest lucru urmând a fi posibil în momentul în care Bulgaria „va îndeplini standardele NATO”, precizează scrisoarea trimisă Parlamentului României de președintele Iohannis.

Capacitatea operațională completă a Comandamentului va fi atinsă până la finalul anului 2024. Și alte state NATO ar putea adera, alături de România și Bulgaria, la această inițiativă.

În România, principalul rol cu privire la funcționarea acestui Comandament Regional va reveni Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, condus de generalul de brigadă Claudiu Dobocan.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...
Ultima oră
Pe aceeași temă