România și Bulgaria ar fi vândut muniție tip sovietic, destinată Ucrainei, a dezvăluit, la data de 26 aprilie, presa din Bulgaria, citând surse din Statele Unite.
Prima informație publică în acest sens ar fi apărut în ziarul New York Times.
Bulgaria și alte cinci țări ar fi vândut Ucrainei arme și muniții de tip sovietic, prin intermediul unei companii americane cu sediul la Tampa (Florida). Despre compania americană, se precizează că lucrează cu producători de armament din Bulgaria, România, Bosnia, Serbia, Slovacia și Cehia. Toți acești producători furnizează așa numitele muniții non-standard (conform terminologiei americane), adică muniții care nu corespund standardelor NATO dar care pot fi folosite de armata Ucrainei și de alte armate care au în dotare arme produse în spațiul fostei URSS. Informațiile din presa americană sugerează că, în fabricile din cele șase țări menționate, se produce 90 la sută din muniția pe care o cumpără SUA pentru a o livra în final Ucrainei. Cu alte cuvinte, cele șase țări est-europene au vândut muniție Ucrainei, dar nu direct – ceea ce le permite să nu recunoască această tranzacție – ci printr-un intermediar din Statele Unite.
Armatele țărilor NATO nu mai folosesc muniție tip sovietic dar dețin stocuri
Numele șefului firmei din SUA care a intermediat tranzacțiile este indicat explicit de sursele citate. Până la o eventuală confirmare oficială, ziarul „România liberă” precizează doar inițialele acestuia, M. H. De profesie inginer de aeronave, M. H. este specializat în muniții și sisteme de armament.
Compania pe care o conduce ar fi participat și la operațiuni de evacuare din Ucraina a unor cetățeni ai SUA, în momentul în care Rusia a atacat Ucraina. Operațiunile de salvare din Ucraina și din alte țări aflate în război poartă numele „Project Dynamo”.
Cu privire la România, se știe că oficialii români au confirmat că țara noastră a oferit Ucrainei și ajutor militar. Însă nu s-au prezentat detalii.
Armata Română a folosit armament și muniție de tip sovietic și încă deține stocuri. De asemenea, Forțele Aeriene Române au folosit avioane MiG 21 și MiG 29, produse în URSS. Avioanele MiG 29 nu mai sunt folosite în România de ani de zile. Avioanele MiG 21 au fost transformate în MiG 21 LanceR și au fost folosite de România până în anul 2022.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!