8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia nu mai vrea turiști ruși

România nu mai vrea turiști ruși

România nu mai vrea turiști ruși și ia în calcul posibilitatea de a nu mai acorda vize turistice pentru cetățenii din Federația Rusă.

În plus, România propune blocarea accesului turiștilor din Rusia în întreaga Uniune Europeană. Această idee a fost prezentată, în seara zilei de 30 august 2022, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Susţinem suspendarea completă a acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice. Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens„, a declarat ministrul Aurescu.

Oficialul român a făcut această precizare la Praga, cu prilejul participării la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele UE, în format Gymnich. Reuniunea s-a ținut în perioada 30 – 31 august 2022.

Ministrul român de Externe a explicat că sunt totuși situații în care cetățenii din Federația Rusă trebuie să aibă acces spre Occident. „Trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia”, a argumentat șeful diplomației române.

România încă nu face parte din Spaţiul Schengen. Din acest motiv, România încă emite vize proprii pentru cetăţenii ruşi. Ministrul Aurescu a estimat că, în anul 2022, statul român a emis circa 800 de vize pentru cetățeni din Federația Rusă. Dintre cele 800, circa 130 au fost vize turistice.

Ideea fusese lansată de trei politicieni din Opoziție

Poziția exprimată de ministrul român de Externe vine după ce trei politicieni din Opoziție ceruseră guvernului Ciucă să suspende acordarea de vize turistice pentru ruși. Cererea fusese exprimată printr-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă. Scrisoarea a fost semnată de președinții partidelor USR, Forța Dreptei și PMP, adică de Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac.

Ca număr de parlamentari, USR este cel mai important partid de opoziție. De asemenea, trei parlamentari plecați din AUR, care acum sunt deputați neafiliați, au migrat spre Forța Dreptei. Totuși, dacă s-ar ajunge la un vot în Parlament, o asemenea propunere poate fi aprobată doar cu sprijinul cel puțin unuia dintre partidele aflate la putere. Dacă, însă, decizia de suspendare a accesului turiștilor ruși se ia la nivelul Guvernului României, atunci nu mai e necesar un vot în Parlament. Pe de altă parte, Eugen Tomac, în calitate de eurodeputat, ar susține inițiativa statului român la nivelul UE.

O măsură a statului român de a nu mai primi turiști ruși ridică însă mari probleme. Una dintre ele este că țările UE au divergențe pe acest subiect. Patru țări UE, acestea fiind Germania, Franța, Grecia și Cipru, nu vor să le blocheze accesul rușilor.

La rândul lui, șeful Diplomației europene, Josep Borell (Spania), a avut o poziție rezervată în acest sens. „Nu aș fi de acord să spun că niciun rus, niciodată, nu ar putea merge în Europa, indiferent de motiv. Cred că trebuie să fim mai selectivi, nu toți rușii să fie interziși”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Țările care deja s-au exprimat împotriva accesului rușilor sunt Cehia, Finlanda și Estonia. Ele au exprimat această poziție la îndemnul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ce avantaje au țările care primesc turiști ruși

Turismul este o resursă economică importantă pentru multe țări, iar acest lucru poate cântări în luarea unei decizii. De exemplu, Grecia este una dintre destinațiile de vacanță favorite ale rușilor. Pe de altă parte, sunt cetățeni ruși care au și cetățenia unei alte țări – de exemplu a Republicii Moldova. Această situație este larg întâlnită, de pildă, în rândul locuitorilor din Transnistria. Din toate aceste considerente, ideea că România poate bloca accesul cetățenilor ruși rămâne o iluzie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă