România ar oferi ajutor Republicii Moldova, în cazul unui război, consideră cetățenii Republicii Moldova.
În cazul unei amenințări externe, cetățenii Republicii Moldova se așteaptă să-i ajute România. Potrivit unui sondaj de opinie, locuitorii Republicii Moldova își exprimă convingerea că, dacă țara lor ar fi în pericol, primele state care le vor veni în ajutor sunt România și Rusia.
Cetățenii din Republica Moldova sunt de părere că România este prima care le va veni în ajutor, dacă țara de pe malul stâng al Prutului ar fi amenințată. Acest punct de vedere este relevat de un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost prezentate la Chișinău. Studiul a fost intitulat ”Percepția populației despre amenințări și instituții de securitate ale Republicii Moldova”.
Studiul a fost realizat prin chestionarea a 1029 de locuitori de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepția Transnistriei, precizează presa de la Chișinău. Întrebările au fost puse la finalul lunii iulie 2021. Deci cei chestionați aveau cunoștință de victoria în alegerile parlamentare a politicienilor pro – europeni și de înfrângerea partidelor de stânga. Studiul a fost finanțat de două fundații: Black Sea Trust și Konrad Adenauer. Întrebările au fost puse în limba română sau în limba rusă, la alegerea celui intervievat.
România ar oferi ajutor Republicii Moldova
Una dintre întrebări a fost legată de ajutorul care i-ar fi oferit Republicii Moldova dacă ar fi atacată din exterior. 35,9 la sută dintre cei intervievați au opinat că prima țară care le-ar veni în ajutor ar fi România. Interesant este faptul că aproape la fel de mulți moldoveni (35,5 la sută) consideră că primul ajutor le va veni din Rusia. 30,8 la sută dintre intervievați susțin că Republica Moldova ar fi ajutată de Uniunea Europeană. Este de observat că singura țară din UE care are graniță comună cu Republica Moldova este România. Acest lucru înseamnă așadar că un ajutor din partea UE ar veni tot prin România și cu implicarea României.
Prezența Rusiei pe locul al doilea, aproape la egalitate cu România, ca sursă de ajutor pentru Republica Moldova este totuși discutabilă. Aceasta, întrucât Rusia este percepută drept prima amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Peste 24 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova exprimă acestă opinie. Următoarele două pericole, în opinia celor chestionați, sunt terorismul și NATO. Și aici trebuie amintit că România este stat membru NATO.
Soluția pe termen lung cel mai des menționată pentru securitatea Republicii Moldova este ca țara să se apere singură. Peste 31 la sută dintre cei chestionați exprimă acest punct de vedere. Alți peste 20 la sută dintre chestionați susțin neutralitatea Republicii Moldova. Peste 13 la sută dintre locuitorii Republicii Moldova recomandă, ca măsură de securitate, unirea cu România.
Pe de altă parte, principala amenințare internă împotriva Republicii Moldova este considerată a fi corupția.
Este de amintit că România și Republica Moldova cooperează deja pentru combaterea infracționalității.
Cum va fi Republica Moldova peste zece ani
Aproape o treime dintre cei chestionați consideră că în următorii zece ani Republica Moldova va fi tot în situația de astăzi. Adică nu va fi membră nici în NATO nici în UE. O proporție aproximativ egală consideră că, peste zece ani, Republica Moldova va fi membru al UE. Doar 8 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova se așteaptă ca, pe parcursul următorilor zece ani, Republica Moldova să se reunifice cu România.
Criza din Transnistria a fost obiectul unei alte întrebări a studiului. Aproape 30 la sută dintre cei chestionați sugerează o integrare a Transnistriei în Republica Moldova fără a primi un regim special. O pondere aproximativ egală de cetățeni sugerează ca Transnistria să facă parte din Republica Moldova cu un statut de autonomie similar celui pe care îl are acum provincia Găgăuzia.
Studiul a fost coordonat de analistul politic Iulian Chifu.