20.4 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia a avut bani pentru persoane cu handicap dar nu i-a folosit....

România a avut bani pentru persoane cu handicap dar nu i-a folosit. Guvernul vrea să urgenteze un program început acum șapte ani

În ședința de Guvern din 13 iulie 2023, Executivul condus de Marcel Ciolacu vrea să aprobe, printre altele, modificarea a două programe „de interes național” menite să protejeze persoanele cu dizabilități (persoane cu handicap).

Unul dintre aceste programe a fost lansat în anul 2016 iar celălalt în anul 2018. Titlul documentului aflat pe agenda ședinței de Guvern este următorul:

PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Programului de interes naţional în domeniul protecției şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”, aprobat prin Hotărârea Guvernuluii nr. 798/2016 şi a Programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități „Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 193/2018

Foarte pe scurt, primul din cele două programe vizează mutarea unor persoane cu handicap din cămine în locuințe protejate. Al doilea program este destinat tinerilor cu dizabilități.

Foarte interesantă este Nota de fundamentare a acestor două acte normative. Cităm din nota de fundamentare:

„Calendarul de derulare al implementării proiectelor precum și activitățile specifice proiectelor
direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului au determinat imposibilitatea derulării
activităților și atingerea rezultatelor în perioada 2018 – 2023 și de asemenea imposibilitatea accesării sumelor alocate în program, pentru anul 2022, de către majoritatea beneficiarilor finanțărilor. Astfel sa constatat că fiind necesară prelungirea perioadei de implementare și modificarea alocării bugetare anuale (transferarea sumelor neutilizate în anul 2022 pentru anul 2023 și 2024). Imposibilitatea accesării a fost determinată de diferite aspecte ce țin fie de efectele pandemiei COVID 19 fie de diverse întârzieri ce țin de implementarea activităților”

Concret, în anii 2019, 2020 și 2021, ambele programe au cheltuit toți banii alocați. Dar în anul 2022, cele două programe au rămas cu suma totală necheltuită care totalizează 34.310.000 lei. Pentru acești 34 de milioane de lei care nu s-au cheltuit, guvernul Ciolacu va aproba o „Propunere reașezare sume”.

Este ciudat faptul că, în anul cel mai grav al pandemiei, 2021, toți banii disponibili s-au cheltuit. În schimb, în 2022, când pandemia se atenuase, au rămas (conform Notei de fundamentare) bani necheltuiți.

Primul program avusese la dispoziție în 2022 suma de 32.143.000 lei. Din aceștia s-au cheltuit 10.144.000 lei, adică doar o treime. Diferența necheltuită este de 21.999.000 lei.

Al doilea program a avut în 2022 bugetul de 15.950.000 lei. Din acești bani s-au cheltuit, în 2022, 3.639.000 lei, adică doar un sfert. Diferența necheltuită a fost de 12.311.000 lei.

Acum, în plin scandal al „căminelor groazei”, Guvernul a aflat că România are bani pentru persoane cu handicap doar că nu i-a folosit. Începând din noiembrie 2021, ministru al Muncii este Marius Budăi. El a fost ministru mai întâi în guvernul Ciucă, apoi în guvernul Ciolacu. Deci banii nu s-au cheltuit pe mandatul ministrului Budăi.

Președintele Iohannis a calificat situația persoanelor din căminele de bătrâni drept o „rușine națională”. Dintre persoanele care erau cazate în aceste cămine, cea mai grea situație o aveau persoanele cu handicap.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...

Astrele și Banii: Ce trebuie să știe fiecare zodie despre finanțe, în acest weekend

Este un weekend de strategie financiară. Iată cum să-ți ghidezi bugetul pe 2 și 3 noiembrie, în funcție de zodie Nativii din două zodii vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă