11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRegiunea României va fi "testată" în următorii ani, susține Cristian Diaconescu

Regiunea României va fi “testată” în următorii ani, susține Cristian Diaconescu

Regiunea României va fi “testată” în următorii ani, susține Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. El a opinat că această regiune, incluzând “Republica Moldova și gurile Dunării”, va fi “testată în următorii cinci – șase ani”. Fostul ministru s-a referit, astfel, la tensiunile din estul Europei, produse de politica agresivă a Rusiei. Se știe că, în ultimele săptămâni, Rusia a adus trupe suplimentare la frontiera ei cu Ucraina.

Cristian Diaconescu a făcut această declarație marți seară, într-o intervenție la postul Digi 24. Cristian Diaconescu este în prezent președintele PMP.

Experți occidentali au avansat ipoteza că Rusia, într-un nou atac asupra Ucrainei, ar ocupa zona Bugeacului. Prin ocuparea acestei zone, Rusia ar ajunge la gurile Dunării și la granița României. Rusia ar putea realiza o conexiune terestră între Marea Neagră și trupele ei din Transnistria. După cum se știe, Rusia menține, ilegal, trupe în zona de est a Republicii Moldova.

O asemenea reconfigurare a zonei, prin invadarea Bugeacului, ar pune în pericol România și Republica Moldova. În Republica Moldova se analizează și eventualitatea să fie protejată de Armata Română.

Rusia susține că nu dorește un război cu Ucraina dar cere, în schimb, garanții din partea NATO. Una dintre cererile Rusiei este ca NATO să nu primească noi membri în estul Europei.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă