16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRecorder: Oameni din Ministerul de Interne se tem că sunt înregistrați de...

Recorder: Oameni din Ministerul de Interne se tem că sunt înregistrați de DGPI, pentru a fi ulterior șantajați

“Oameni din Ministerul de Interne se tem că sunt urmăriți sau înregistrați de Doi și-un sfert, pentru a fi ulterior șantajați sau controlați”, dezvăluie o investigație realizată de jurnaliștii de la Recorder.

Potrivit unui angajat din Poliția Română, au existat cazuri în care chiar șefi din Ministerul de Interne au găsit tehnică de înregistrare ascunsă prin birourile lor. Asemenea dispozitive ar fi fost mascate, de exemplu, în telecomenzi sau în televizoare.

“Doi și-un sfert” este numele sub care este cunoscută, neoficial, DGPI – Direcția Generală de Protecție Internă din MAI.

Dar în Poliția Română funcționează și Direcția Operațiuni Speciale (DOS). Șeful Poliției Române, numit în anul 2019, este Liviu Vasilescu. Anterior acestei funcții, el a fost șeful DOS. Când s-a instalat în funcție noua conducere a Poliției Române, în frunte cu Liviu Vasilescu, specialiști din DOS au fost chemați să verifice birourile șefilor Poliției. În august 2019, specialiști din DOS au găsit un dispozitiv de înregistrare în funcțiune, în biroul lui Constantin Nicolescu, care era inspector general adjunct al Poliției Române. Dispozitivul includea și un microfon. Ceva mai târziu, DOS a găsit, din nou, un asemenea dispozitiv, în același birou. În noiembrie 2019, comisarul șef Nicolescu a ieșit la pensie.

Apoi, “undeva prin decembrie”, DGPI a efectuat o “procedură de revalidare” pentru cei patru ofițeri din DOS care găsiseră acele dispozitive de interceptare. Necesitatea aceastei proceduri de re-verificare nu a fost motivată în fața celor patru polițiști. Apoi, DGPI le-a retras avizul de acces la informații clasificate tuturor celor patru ofițeri DOS. Ca urmare a retragerii accesului la informații clasificate, doi dintre acești patru polițiști au fost forțați să iasă la pensie. Ceilalți doi au fost transferați de la DOS la alte structuri ale Poliției, mai puțin importante.

DGPI poate retrage avizul unui angajat din Ministerul de Interne fără a-și motiva decizia

DGPI a confirmat, pentru Recorder, că are dreptul să nu motiveze de ce a retras avizul unui angajat al MAI.

Unul dintre foștii ofițeri DOS a contactat “patru – cinci avocați”, precum și un sindicat al polițiștilor. Atât avocații cât și sindicatul i-au răspuns fostului ofițer DOS că “nu te poți pune cu ei” – adică cu DGPI.

Procedura de retragere a avizului de către DGPI, ca modalitate de a obliga un ofițer să iasă la pensie, s-ar fi aplicat și în cazul unui fost șef al IPJ Neamț, Paul Tablan. Acesta a fost obligat să iasă la pensie la 47 de ani, pentru că nu mai avea acces la informații clasificate. Neoficial, fostului comandant al IPJ Neamț i s-a spus că l-a “deranjat” pe președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene.

Un alt element important este acela că, potrivit Codului Penal, numai avocatii care au ORNISS pot reprezenta un polițist într-un proces cu DGPI. În acest caz, orice avocat se va simți intimidat sau sub presiune că își poate pierde oricând certificatul ORNISS, dacă un client al său este o țintă a DGPI.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...
Ultima oră
Pe aceeași temă