3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoStatele Unite vorbesc despre sistemul radar. Baza de la Deveselu a fost...

Statele Unite vorbesc despre sistemul radar. Baza de la Deveselu a fost modernizată

Statele Unite vorbesc despre sistemul radar instalat în baza militară de la Deveselu. Această referire apare într-un mesaj transmis, ieri, de ambasadorul SUA în România.

David Muniz a transmis un mesaj despre Parteneriatul Strategic România – SUA, mesaj în care se referă la „amplasarea sistemului radar Aegis”.

Funcția de ambasador al SUA în România este exercitată de David Muniz, având rangul diplomatic de “Chargé d’ Affaires”  (“Însărcinat cu afaceri”). El a transmis un mesaj dedicat aniversării Parteneriatului Strategic România – SUA și a Acordului privind amplasarea, la Deveselu, a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Echipamentele SUA de la Deveselu erau numite de obicei “sistem antibalistic” sau „sistem antirachetă”. Cu excepția unui fost ministru român al Apărării, care a vorbit cândva despre “rachetele balistice” de la Deveselu.

Statele Unite vorbesc despre sistemul radar

Dar în mesajul de ieri, ambasadorul David Muniz a vorbit despre “amplasarea sistemului radar Aegis”. Această formulă ar sugera o modificare a structurii sau a rolului instalațiilor de la Deveselu.

Astfel s-ar completa informațiile transmise în ultimele luni. Statele Unite spuneau că au modernizat sistemul de la Deveselu. Dar nu s-a dezvăluit ce se schimbă după această modernizare.

Acum un an, MApN anunța că va instala un nou radar, de fabricație americană, în județul Brăila. Se poate presupune că România își dezvoltă rolul de supraveghere electronică a întregului spațiu din estul Europei, în beneficiul NATO și al SUA. O referire la asemenea sisteme făcuse chiar ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă.

“Sunt cele mai bune şi asigură interoperabilitatea şi conectarea la sistemul integrat de apărare antiaeriană. Nu putem cumpăra de oriunde şi orice, pentru că trebuie integrate”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Amplasarea sistemului radar Aegis

Ambasadorul Statelor Unite, David Muniz, a transmis, ieri, un mesaj dedicat aniversării a zece ani de Parteneriat Strategic România – SUA precum și a Acordului privind amplasarea, la Deveselu, a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

În acest mesaj se vorbește despre “amplasarea sistemului radar Aegis” în România.

“Pe lângă amplasarea sistemului radar Aegis, țările noastre au depus eforturi pentru a ajuta România să își îmbunătățească interoperabilitatea și capacitatea în cadrul NATO”

David Muniz,

Însărcinat cu afaceri al SUA

Nu este explicat ce a însemnat modernizarea sistemului Aegis de la Deveselu. Ea a fost realizată de Statele Unite. Dar se știe că România a cumpărat un nou radar american. Acesta este contextul în care Statele Unite vorbesc despre sistemul radar.

În mesajul transmis ieri, David Muniz confirmă rolul tot mai important al României în structura NATO.

“Pe lângă afirmarea angajamentelor noastre în materie de securitate, Declarația Comună prevedea ca statele noastre să consolideze capacitatea Statelor Unite și ale Aliaților europeni de a ne apăra de atacuri cu rachete. Acordul privind apărarea antirachetă a oferit mijloacele pentru a realiza acest lucru. Declarația Comună și Acordul au îmbunătățit semnificativ securitatea colectivă și au încurajat stabilitatea regională. La zece ani de la semnare și la cinci ani de la momentul la care Sistemul Aegis Ashore a devenit operațional, în 2016, România rămâne o verigă esențială în lanțul apărării antirachetă al NATO”, afirmă ambasadorul SUA.

Progresele României ajută întreaga alianță NATO

“Pe lângă amplasarea sistemului radar Aegis, țările noastre au depus eforturi pentru a ajuta România să își îmbunătățească interoperabilitatea și capacitatea în cadrul NATO, așa cum se stipulează în Declarația Comună. România a fost neobosită în eforturile sale de a îndeplini această cerință. Împreună, am efectuat multe misiuni de antrenament și exerciții, bilaterale sau multilaterale. Progresele însemnate ale României privind modernizarea și extinderea capacității sale de apărare ajută întreaga Alianță NATO”, spune diplomatul David Muniz.

“În numele prieteniei, colaborării, parteneriatului și al obligației reciproce, am realizat multe lucruri în deceniul scurs de la semnarea Declarației Comune și a Acordului privind apărarea antirachetă. Desigur, mai sunt multe de făcut.  Și totuși, este liniștitor să știm că indiferent de provocările cu care s-ar putea confrunta pe viitor alianța și prietenia noastră, le vom înfrunta împreună. Este posibil ca schimbările de soartă să pună la încercare trăinicia acestei prietenii, însă s-a dovedit că ea rămâne de neclintit”, subliniază ambasadorul SUA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Panama cere intervenția ONU după amenințările lui Trump privind Canalul Panama

Președintele Panama, José Raul Mulino, a condamnat ferm afirmațiile președintelui american Donald Trump privind intenția de a „recupera” Canalul Panama. Într-o declarație la Forumul Economic...

Zborurile pentru refugiați către SUA, anulate după ordinul lui Trump

Suspendarea zborurilor pentru refugiații care urmau să ajungă în Statele Unite a fost anunțată de Departamentul de Stat al SUA ca urmare a unui...

Ce salariu câștigă un șofer al Senatului: Sporuri, vouchere și indemnizații

Șoferii angajați la Senatul României beneficiază de un salariu brut lunar de 6.344 lei (echivalentul a 3.712 lei net), plus vouchere de vacanță și...
Ultima oră
Pe aceeași temă