1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoProgramul de guvernare întărește Armata

Programul de guvernare întărește Armata

Programul de guvernare întărește Armata, în contextul politic tot mai complicat din jurul României. Programul elaborat de generalul în rezervă Nicolae Ciucă, care acum este premier, dă atenție specială Apărării. România se dotează cu armament și își instruiește soldații. Executivul are în program măsuri care vor consolida rapid capacitatea militară a României.

Programul de guvernare 2021 – 2024 acordă o atenție specială domeniului Apărării. Este firesc, în contextul în care în jurul României este o situație tot mai tensionată. Premierul Ciucă o poate evalua corect, întrucât a fost ministrul Apărării. Iar înainte să fie ministru, Ciucă a fost general în activitate și a condus Statul Major al Apărării.

Programul de guvernare și postul de premier îi oferă lui Nicolae Ciucă autoritatea necesară pentru a consolida sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Ministerul Apărării Naționale are în sarcină „dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire”.

Mobilizarea şi regenerarea forţelor

Acest obiectiv presupune „elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză”.

Președintele Iohannis a promis că România va aloca, în fiecare an, 2 la sută din PIB pentru Apărare. Acest procent este asigurat. Șeful statului a subliniat că nu doar militarii profesioniști ci și civilii pot fi chemați la datorie pentru a servi sub drapelul tricolor. Soldații vor merge “în teatrele de operații și oriunde România are nevoie de ei”.

“Valoarea supremă a Armatei României o reprezintă oamenii. Militarii și civilii care sunt chemați la datorie în țară sau în afara granițelor servesc sub drapelul tricolor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, încă de pe când conducea Ministerul Apărării Naționale sau Statul Major al Apărării, că procentul de 2 la sută din PIB trebuie să asigure plata și instruirea militarilor în activitate, înzestrarea Armatei cu armament și echipament precum și instruirea rezerviștilor voluntari.

„Să ne drămuim resursa financiară astfel încât să atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire pentru nevoi de apărare”

Nicolae Ciucă,

Prim – ministru

Explicând necesitatea modificării Legii rezerviștilor, ministrul Ciucă preciza că MApN nu cere bani în plus ci își va redirija banii disponibili.

Programul de guvernare întărește Armata

Programul de guvernare 2021 – 2024, convenit între liderii coaliției PSD – PNL – UDMR, menționează și programele de înzestrare destinate Armatei. Este vorba de acele programe majore, cu valoarea de peste 100 de milioane de euro fiecare. Potrivit legii, pentru fiecare dintre aceste programe s-a cerut și s-a obținut aprobarea Parlamentului României.

Programele militare din viitorii ani se referă la autovehicule tactice blindate de tip uşor / ATBTU, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, maşini de luptă de infanterie (MLI) pe şenile, sistemul de securitate şi apărare cibernetică, sistem UAS ( de drone) tactic clasa I, sistemul de război electronic mobil SREM, sistemul de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată / cu rază foarte scurtă de acţiune, portabil MANPAD, sistemul integrat de arme SHORAD / VSHORAD, sistemul de armament individual al militarilor, tip NATO, aparatură optică şi optoelectronică – etapa I, echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN, precum și modernizarea sistemului de artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103.

Rezerviștii primesc mai mulți bani

MApN a organizat, în anul 2021, o campanie pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă. Au fost disponibile 775 de locuri cu grade echivalente celor de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

Pentru a crește dorința românilor de a deveni rezerviști, MApN a propus și a obținut, în anul 2021, câteva modificări legislative. Remuneraţia pentru perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau misiuni a crescut de la 10 la 30 la sută din solda de funcţie. Acestor bani li se adaugă solda gradului deţinut.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...
Ultima oră
Pe aceeași temă