12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPremiul pentru insolvența anului. Cum a reușit Octavian Radu să transforme insolvența...

Premiul pentru insolvența anului. Cum a reușit Octavian Radu să transforme insolvența Diverta în profit

Omul de afaceri Octavian Radu, fondatorul lanțului de librării Diverta, ar merita un premiu pentru cea mai profitabilă insolvență. Rețeaua de librării Diverta, deținută de firma Blor Retail, și controlată de omul de afaceri Octavian Radu a intrat în vara acestui an în insolevență pentru a doua oară. Totuși, totul a părut bine pus la punct, ținând cont că majoritatea firmelor controlate de Octavian Radu care sunt înscrise la masa credală au contracte bine puse la punct, care le asigură recuperarea pierderilor.

Contractele au fost întocmite în perioada 06.01.2020- 16.04.2021, cu doar câteva luni înainte ca lanțul de librării să anunțe insolvența.

În ciuda semnelor de întrebare care se ridică dacă nu cumva aceste contracte de garantare, care asigură recuperarea integrală a datoriilor și care au fost încheiate de același proprietar cu doar câteva luni înainte ca una din firmele lui, respective Diverta, să intre în insolvență, nu au un statut preferențial și duc practic la concurență neloială față de restul creditorilor, administratorul judiciar, CITR, ne-a dat asigurări că totul este legal.

Oana Munteanu, reprezentanta administratorului judiciar, susține că administratorul judiciar CITR nu a identificat contracte preferențiale încheiate de către societatea debitoare.

„Contractele încheiate între societate și partenerii de afacere sunt guvernate de prevederile legale în vigoare”, a subliniat managerul de proiect pentru Blor Retail.

Totodată, adiministratorul judiciar al insolvenței Diverta ne-a transmis că planul de reorganizare al companiei are șanse să fie un succes. Astfel că, deși a strâns datorii de peste 33 milioane de lei și a afectat 188 de creditori, Octavian Radu a reușit să se spele pe mâini și a vândut afacerea Diverta și în plus așteaptă să recupereze sumele datorate de către Diverta celorlalte companii înscrise la masa credală și controlate de el. Mai exact, tabelul preliminar al creanțelor Blor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, afișază că peste 92% din creanțele garantate și 17% din restul creanțelor înscrise la masa credală sunt ale altor companii deținute de Octavian Radu. Printre creditorii deținuți de Octavian Radu se numără Pink Post, Rimobi Investment, TCE Capital Invest, Caro Toys și Vinexpert

Insolvența Diverta devine astfel cât se poate de profitabilă, deși potrivit informațiilor vehiculate în presă suma pe care a obținut-o în urma vânzării lanțului de librării a fost una simbolică, de doar 1 leu.

“Diverta a fost un mare consum nervos. Despărțirea reprezintă o ușurare și o eliberare, este cel mai important pas spre pensie”, a declarat pentru Profit.ro fondatorul Octavian Radu.

Cumpărătorul Diverta este antreprenorul Augustin Drăgan, care a mai încheiat anterior tranzacții cu Octavian Radu și care potrivit Profit.ro este chiar vărul acestuia. În plus, Augustin Drăgan a fost director executiv al Sistec-SBsol, divizie a grupului RTC Holding fondat de Octavian Radu, iar în prezent este Managing Partner al Aleron Training Center, fondator al Q Power America Inc și Managing Director al Avant Consulting.

El își propună să ducă mai departe planul de reorganizare al business-ului și speră să scoată Diverta din insolvență în maxim 3 ani, respectiv până în 2025.

În timp ce Octavian Radu a reușit să iasă neșifonat din insolvența Diverta, iar lanțul de librării pare să aibă șanse să își iasă din insolvență și să redevină profitabil, veștile nu sunt la fel de bune pentru creditori.

Conform programului de plăți aferent planului de reorganizare, sunt prevăzute plăți către 19 creditori. La aceștia se adaugă și creanțele salariale, mai exact un număr de 123 de creditori. Astfel, patru dintre creditori (un creditor garantat și creditorii bugetari) și creanțele salariale vor recupera 100% din creanțe. Totodată, 15 creditori indispensabili vor recupera 30% din datorie, după cum ne-a transmis Oana Munteanu, partener CITR și manager de proiect pentru Blor Retail, societatea care operează activitatea librăriilor Diverta. Din păcate, restul păgubiților se văd puși în fața unor pierderi pe care nu le mai pot recupera.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă