2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn timp ce rușii au deja rachete orientate spre Constanța, România va...

În timp ce rușii au deja rachete orientate spre Constanța, România va avea trei fregate noi, în 20 de ani

Cele trei fregate ale României, Regele Ferdinand, Regina Maria și Mărășești, vor fi menținute în funcțiune încă 10 sau 15 ani, iar în perspectivă vor fi înlocuite cu trei fregate noi, conform unui plan de achiziții care se elaborează la nivelul conducerii Forțelor Navale ale României.

Chestiunea navelor de luptă ale României a fost cel mai recent discutată în contextul conferinței cu titlul „NATO și provocările pentru 2023 – 2024. Securitatea bazinului Mării Negre. Cât de sigură mai este lumea”. Organizatorii conferinței au fost Asociația de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța și Forțele Navale Române. După cum se știe, cele mai importante nave militare ale României sunt trei fregate: Mărășești (cea mai veche dintre ele), Regele Ferdinand și Regina Maria. Deși în spațiul public se vehiculează ideea că aceste vase ar fi uzate fizic și moral, realitatea este că fregatele au parcurs deja etape de modernizare, ceea ce permite Forțelor Navale Române să le mențină în exploatare încă 10 sau 15 ani, ne-a precizat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române. Programul privind achiziția a trei fregate noi este deocamdată doar un proiect și se va derula în următorii 20 de ani, adică aproximativ până în anul 2043.

Acest plan nu va înlocui programul de achiziție pentru cele patru corvete multirol. După cum se știe, ca urmare a unei licitații care s-a desfășurat la nivelul Ministerului Apărării Naționale (MApN), cele patru corvete ar fi trebuit construite de firma franceză Naval Group la Șantierul Naval Constanța. Nu se știe clar când va începe construirea corvetelor. Dar în mod cert, timpul de construire, pentru o singură corvetă, este de circa trei ani. În plus, contractul pentru construirea celor patru corvete este corelat cu un contract pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria. Primarul municipiului Constanța, amiralul (r) Vergil Chițac, fost rector al Academiei Navale, s-a declarat extrem de nemulțumit de modul cum au fost gestionate contractul pentru cele patru corvete și cel corelat, pentru modernizarea a două fregate. „Programul corvete e în moarte clinică și cred că se va anula. În 2005 au venit fregatele. Dacă statul român, din 2005 până în 2023, n-a reușit să introducă fregatele în cea de-a doua etapă de modernizare, este o rușine națională”, a subliniat primarul din Constanța. Fostul rector al Academiei Navale a avertizat că amenințările împotriva României sunt reale. „De aici până la Sevastopol nu sunt mai mult de 400 de kilometri, sunt 210 mile marine. Cred că este înțelept să ne imaginăm că în Sevastopol sunt rachete îndreptate către fiecare port din Marea Neagră, deci și către Constanța, și nu exagerez deloc. Sigur că, fiind sub umbrela NATO, avem confortul acesta că nu va îndrăzni Rusia să atace, dar știm noi dacă lucrurile nu vor scăpa de sub control? Cu ce ne apărăm?”, s-a întrebat amiralul (r) Chițac.

Cel mai rapid, Forțele Navale Române așteaptă semnarea programului de achiziție pentru două elicoptere dotate cu „capacități de luptă anti-navă”. Parlamentul României a aprobat acest program. „Sunt încrezător că până la finalul lunii iulie 2023 vom avea programul semnat”, a precizat viceamiralul Panait. Elicopterele anti-navă ar urma să fie cumpărate din Franța. Tot din Franța vor fi cumpărate și două submarine. În paralel, va fi semnat un contract tip „Guvern la guvern” cu Marea Britanie, referitor la două nave tip vânător de mine. Prima navă de acest tip ar putea ajunge în România la finalul anului 2023 iar a doua la finalul anului 2024. Un alt contract se referă la cumpărarea de sisteme de lansare a rachetelor de coastă. Acest program se va realiza între anii 2024 – 2026.

Situația de securitate din zona Mării Negre s-a agravat după ce Rusia a început războiul din Ucraina, a subliniat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române. Toate țările din regiune lucrează la planuri de apărare. România are avantajul că, începând cu anul 2023, are alocat pentru sectorul apărării un procent de 2,5 la sută din PIB.

„Importanța regiunii a crescut foarte mult, principalii actori având în lucru elaborarea de strategii proprii sau comune. Situația de securitate din Marea Neagră este, în continuare, foarte gravă. Statele riverane și comunitatea euroatlantică se confruntă cu noi provocări”

Viceamiral Mihai Panait,

Șeful Statului Major al Forțelor Navale

Acum o lună, premierul Nicolae Ciucă (în prezent, președintele Senatului) participa la Forumul de securitate în regiunea Mării Negre și a Balcanilor, organizat la București. În acel context, premierul Ciucă sublinia că în Marea Neagră există amenințări nu doar asupra navelor militare ci și a navigației civile, amenințări care trebuie contracarate.

„Ameninţări directe la securitatea maritimă ar trebui reglementate pentru a salvgarda tranzitul şi a asigura siguranţa navigaţiei nu doar pe ruta nord-sud, ci şi pe ruta de navigaţie est – vest dinspre Caucaz spre Europa, între porturile georgiene şi portul Constanţa”

Nicolae Ciucă,

Fost prim-ministru

Navigația în siguranță pe Marea Neagră este vitală nu doar pentru Ucraina, țară aflată în război, ci și pentru celelalte state riverane, inclusiv pentru România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lingușirea ca politică de stat

Din 20 ianuarie, liderii lumii au pășit pe scena geopolitică mondială, cu o combinație de precauție și curiozitate. Lingușirea, ca monedă de schimb, va...

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...

Tudorie salvează Petrolul! Atacantul se transferă în China și aduce un răgaz financiar echipei

Alexandru Tudorie (28 de ani), golgheterul Petrolului din prima parte a sezonului, este foarte aproape de un transfer în prima ligă chineză, o mutare...
Ultima oră
Pe aceeași temă