2.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNATO verifică bazele militare din România

NATO verifică bazele militare din România

NATO verifică bazele militare din România. Șeful Comandamentului Aliat de la Napoli a sosit în România. Șeful acestui comandament a realizat acțiuni de verificare terestră și aeriană în zona de est a României. Verificările s-au realizat inclusiv la bazele militare.

Comandamentul NATO de la Napoli (Italia) are în subordine și trupele NATO din România. De pe această poziție, șeful Comandamentului de la Napoli, amiralul Robert Burke, a venit în România.

“Programul vizitei amiralului Robert Burke cuprinde executarea unor misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării, vizite la unități din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții cu responsabili militari români și aliați care urmăresc sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat”, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

În România, amiralul a condus un exercițiu militar denumit “Noble Blueprint 21”.

Exercițiul “contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor și creșterea capacității aliate de reacție”, anunță MApN. La exercițiu au participat șefii unor structuri militare din NATO, din România și din Bulgaria.

NATO verifică bazele militare din România

Amiralul Burke a avut și o întâlnire cu generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Generalul Petrescu a precizat că anul 2021 marchează “un vârf al pregătirii” Armatei Române, inclusiv datorită exercițiilor planificate și organizate de Comandamentul Aliat de la Napoli, în care un rol important l-a avut România.

“Noble Blueprint 21 este un eveniment major care urmărește consolidarea coeziunii dintre aliați ca urmare a cunoașterii reciproce realizate înainte de apariția nevoii de a acționa”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

Vizita oficialului NATO este la o săptămână după cea a secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin. Ministrul Austin a precizat că România își menține importanța strategică, reprezentând o componentă esențială pe Flancul Estic al NATO. România susține și misiunile Statelor Unite în afara Europei, „în alte zone”, a spus Lloyd Austin.

„România este exemplu pentru angajamentul Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul apărării și contribuției la misiunile NATO în Europa și alte zone”

Lloyd J. Austin,

Secretarul american al Apărării

Ministrul american al Apărării a salutat faptul că România a făcut progrese semnificative în domeniul Apărării, inclusiv prin înlocuirea tehnicii militare învechite, de proveniență sovietică.

Exercițiul “Noble Blueprint 21” s-a desfășurat în România sub conducerea amiralului Robert Burke, șeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli (JFCNP). Exercițiul a făcut parte din programul de instruire în context întrunit, destinat consolidării măsurilor de apărare colectivă a NATO.

Culegere de informații militare

Termenii folosiți sugerează implicarea în acest exercițiu a componentelor de informații militare din România și din armatele altor state NATO.

Pe de altă parte, se poate observa că, despre amiralul Burke, se precizează nu doar că a condus exercițiul, ci și “executarea unor misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării, vizite la unități din arhitectura defensivă aliată din țara noastră”.

Zona de est a României ar fi cea mai expusă și, în același timp, cea mai importantă în cazul declanșării unui război la est de România. Prin această zonă, NATO ar putea asigura, la nevoie, și sprijin militar pentru Republica Moldova sau pentru Ucraina. Republica Moldova și Ucraina sunt partenere cu NATO dar nu sunt membre ale Alianței.

Acum câteva zile, la Chișinău, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și vicepremierul Vlad Kulminski au avut întâlniri cu Robin Dunnigan, asistenta secretarului de stat al SUA. Ea este responsabilă pentru relația SUA cu Europa Centrală și de Est. Una dintre temele abordate în Republica Moldova a fost cea a Transnistriei, unde staționează ilegal trupe rusești.

Pe de altă parte, Ucraina este deja în război nedeclarat cu Rusia. Oficiali de la Kiev au semnalat, recent, că o extindere a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei este iminentă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...
Ultima oră
Pe aceeași temă