12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMinistrul de Interne, Lucian Bode, explică achiziția de mașini pentru Poliția Română....

Ministrul de Interne, Lucian Bode, explică achiziția de mașini pentru Poliția Română. “Domnul Drulă se autodenunță?”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut joi o conferință de presă în care a explicat achiziția de mașini pentru Poliția Română.

Ministrul a precizat că a trimis Corpul de Control al MAI la Poliția Română, “pentru a clarifica modul cum s-a desfășurat această licitație”. În urma acestei verificări, ministrul a ajuns la concluzia că acuzațiile împotriva acestui contract al Poliției Române reprezintă o “dezinformare”.

Suspiciuni legate de această licitație porniseră de la Sindicatul Europol (un sindicat al polițiștilor români, fără legătură cu organizația europeană Europol), apoi fuseseră preluate de Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor.

“Îmi pare rău că unii vor fi dezamăgiți dar licitația este corectă iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință”, a declarat, joi, ministrul Lucian Bode. El a subliniat că, la momentul inițierii licitației, Drulă era ministru al Transporturilor și a fost de acord, ca ministru, cu respectivul caiet de sarcini. Inclusiv Ministerul Transporturilor, condus de Drulă, a semnat contractul de finanțare, având ca anexă specificațiile tehnice, a precizat ministrul Bode. Caietul de sarcini impunea inclusiv modelul cutiei de viteze: automată, 8+1. Din acest motiv, Poliția Română nu avea voie să cumpere altceva, a precizat Lucian Bode. Potrivit acestuia, și contractul de finanțare, din anul 2021, a fost semnat atât de Ministerul Transporturilor cât și de IGPR.

Corpul de Control al MAI consideră că achiziția de mașini pentru Poliția Română a fost corectă

“Este evident pentru toți că domnul Drulă nu a uitat ce a semnat. A sperat însă că am uitat noi toți, ceilalți. Ce să înțelegem, că domnul Drulă se autodenunță?”, s-a întrebat ministrul Bode. “Dacă tăceai, filozof rămâneai”, a mai spus Bode despre Drulă. El a comentat în acest mod, ironic, faptul că Drulă cere, acum, Direcției Naționale Anticorupție (DNA), să se autosesizeze, dar pentru un document pe care și el îl semnase. Cătălin Drulă a mai cerut și sesizarea Parchetului European și a OLAF.

“Nu avem nicio problemă. Vom pune toate documentele la dispoziția tuturor instituțiilor abilitate”, a promis ministrul de Interne, Lucian Bode.

Pe baza caietului de sarcini, la licitația organizată de IGPR s-a prezentat o singură firmă. Această firmă, dealer BMW, a câștigat licitația. Firma care livrează mașinile este condusă de un prieten al președintelui Iohannis, ceea ce a ridicat suspiciuni suplimentare. Șeful statului a precizat însă că el nu are nicio legătură cu licitația de la Poliția Română. Noile autospeciale BMW vor intra în dotarea Poliției Rutiere, din cadrul Poliției Române. În acordul cadru a fost prevăzut un minim de 300 de autospeciale și un maxim de 600, a precizat Poliția Română. Toate mașinile trebuie să fie identice. Ele vor avea tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD) și transmisie automată pe o cutie de viteze cu 8+1 trepte.

Mașinile destinate Poliției Române se plătesc din fonduri europene

Poliția Română derulează un proiect pe fonduri europene numit „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”. Programul include și 300 de autospeciale. “Formal vorbind, contractul de finanțare europeană pentru proiectele de siguranță rutieră din POIM, se semnează de către Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne. Evident că am aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene”, spune Drulă.

“Am sesizat şi noi OLAF şi Parchetul European. Este o obligaţie pe care o are Autoritatea de Management: în momentul în care sesizează suspiciuni de fraudă, să sesizeze OLAF şi Parchetul European”

Cătălin Drulă,

Fost ministru al Transporturilor

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că, în anul 2021, la momentul când era ministru al Transporturilor, chiar Cătălin Drulă a semnat, în această calitate, contractul de achiziție de autospeciale pentru Poliția Română.

“Este evident pentru toți că domnul Drulă nu a uitat ce a semnat. A sperat însă că am uitat noi toți, ceilalți. Ce să înțelegem, că domnul Drulă se autodenunță?”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă