Într-un raport al Rusiei despre România, ministerul rus de Externe leagă numele președintelui Iohannis de glorificarea nazismului. Raportul rusesc se referă la glorificarea nazismului și răspândirea neonazismului. Raportul are și o secțiune despre România. În această secțiune este indicat și numele președintelui Klaus Iohannis.
Rusia a emis un raport numit ”Despre situația referitoare la glorificarea nazismului, răspândirea neonazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță legată de acestea”.
Un rezumat a fost publicat pe site-ul www.vestidinrusia.ro. În acest rezumat apare și numele președintelui Iohannis.
Textul spune că Forumul Democratic al Germanilor din România (FDGR) revendică unele bunuri cu “susținerea” președintelui Iohannis. Apoi, textul afirmă:
“Deși FDGR nu intră în categoria organizațiilor radicale și extremiste, schema transferului de proprietate cu aplicarea unui astfel de mecanism legal poate fi folosită și în privința foștilor activiști ai mișcării legionare și membrilor Guvernului Antonescu. Acest lucru poate crea un precedent periculos de restituire a proprietăților confiscate pe baza acuzațiilor foștilor proprietari de comitere a unor crime de război”.
Acuzațiile ar reprezenta poziția oficială a Rusiei
Plasarea numelui șefului statului într-un studiu pe tema extremismului este suspectă întrucât președintele Iohannis s-a exprimat constant împotriva manifestărilor neonaziste și antisemite.
De exemplu, Iohannis a avut un mesaj limpede la acțiunea de comemorare a Holocaustului Romilor.
“În România, 25000 de romi au fost deportați în Transnistria la ordinul dictatorului român, aliatul naziștilor, Ion Antonescu. Aproximativ 11000 de romi și-au pierdut viața”
Klaus Iohannis,
Președintele României
În perioada în care a fost ambasador al Statelor Unite la București, diplomatul Adrian Zuckerman a avertizat asupra noilor manifestări extremiste dar a salutat eforturile autorităților democratice ale României, în frunte cu președintele Iohannis, pentru combaterea acestora.
“Uneori mă întreb dacă nu cumva la numai 75 de ani de la încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial am început să ignorăm lecțiile pe care ni le-a dat istoria colectivă”
Adrian Zuckerman,
Fost ambasador al Statelor Unite
Ambasadorul Zuckerman transmitea acest mesaj acum un an, la aniversarea unui supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi, Iancu Ţucărman.
Raport al Rusiei despre România
Site-ul www.vestidinrusia.ro publică în general texte de propagandă în favoarea regimului de la Moscova. Raportul despre care se afirmă că este elaborat de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei este prezentat într-un rezumat, direct în limba română. Se poate presupune că acest site prezintă poziția oficială a Rusiei, în condițiile în care articolele postate aici sunt sunt retransmise periodic chiar de Ambasada Rusiei la București.
În raportul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, capitolul dedicat României nu este amplu, dar are o referire suspectă la președintele Klaus Iohannis.
“Serioase semne de întrebare ridică succesiunea de drept al Forumului Democratic al Germanilor din România (FDGR), ce reprezintă interesele minorității germane care trăiește în țară (…). FDGR a trecut la recuperarea proprietăților pierdute după 1944. Este vorba despre mai mult de 100 de active imobiliare din județul Sibiu. Acest proces se desfășoară cu susținerea directă a președintelui țării, fost președinte al FDGR, Klaus Iohannis. Deși FDGR nu intră în categoria organizațiilor radicale și extremiste, schema transferului de proprietate cu aplicarea unui astfel de mecanism legal poate fi folosită și în privința foștilor activiști ai mișcării legionare și membrilor Guvernului Antonescu. Acest lucru poate crea un precedent periculos de restituire a proprietăților confiscate pe baza acuzațiilor foștilor proprietari de comitere a unor crime de război”, susține raportul Ministerului rus de Externe, citat de site-ul indicat mai sus.
Cu excepția acestui raport rusesc, nu există critici ale guvernelor străine asupra președintelui Iohannis în chestiuni privind combaterea extremismului. În interiorul României, popularitatea șefului statului este în scădere. Totuși, în țară, președintele Iohannis nu este acuzat de extremism.