5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMarii furnizori de armament vor fi scutiți de obligațiile de offset în...

Marii furnizori de armament vor fi scutiți de obligațiile de offset în România

Ministerul Apărării Naționale al României a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care, dacă va fi aprobat de Guvern, ar urma să scutească marile firme străine furnizoare de armament să execute operațiuni de compensare (offset) în România.

Unele companii străine care vând armament Armatei Române ar urma să fie „exceptate” de la îndeplinirea operațiunilor compensatorii (offset) în beneficiul României. Viitoarele excepții sunt menționate într-un proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), proiect postat pe internet la data de 8 decembrie 2023.

În prezent, obligațiile offset sunt reglementate prin OUG 189/2002, care prevede următoarele: „Prezenta ordonanţă de urgenţă are drept scop stabilirea principiilor, a cadrului general şi a procedurilor pentru derularea operaţiunilor compensatorii, constând în compensaţii economice, stabilite prin contractul de achiziţie ca o condiţie pentru achiziţionarea de produse, lucrări sau servicii de pe piaţa externă, în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cu condiţia ca aceste achiziţii să depăşească pragul valoric stabilit la art. 5”. Conform OUG 189/2002, pragul valoric este de trei milioane de euro iar valoarea obligaţiei de compensare trebuie să fie cel puţin 80 la sută din valoarea contractului de achiziţie. După prima variantă a OUG 189/2022, acesteia i s-a adăugat punctul 5.1. (introdus printr-o Ordonanță din anul 2005) care afirma că: „Prevederile art. 5 nu se aplică în cazul achiziţiilor finanţate din fonduri externe nerambursabile acordate Guvernului României, pentru suma finanţată”. Apoi, în timpul guvernului Cioloș, s-au adăugat excepții pentru acordurile tip „Guvern la guvern” și pentru bunuri şi servicii care ar fi cumpărate de România prin Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informatică.

Proiectul de OUG pe care MApN urmează să-l prezinte într-o ședință de Guvern ar lărgi acest articol 5.1. din vechea OUG 189/2002. Pe lângă achizițiile din fonduri externe nerambursabile, se vor adăuga multe alte situații care vor permite excepții de la obligațiile de offset. De exemplu, nu vor fi obligații de offset nici pentru contracte derulate de Agenția NATO pentru Comunicații și Informatică, nici pentru contracte derulate de Agenția NATO pentru Sprijin, nici pentru acorduri „pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun sau contractelor atribuite de un guvern altui guvern”.

Proiectul de OUG din decembrie 2023 susține că aceste exceptări sunt necesare pentru consolidarea achizițiilor publice în comun în domeniul apărării, în vederea dezvoltării capabilităților industriale de apărare ale UE, precum și pentru a satisface creșterea cererii de produse din domeniul apărării, după ce Rusia a pornit războiul din Ucraina. Altfel spus, dacă România va cumpăra produse prin intermediul Agenției NATO pentru sprijin, furnizorul extern nu va avea obligații de offset către România. Potrivit proiectului de OUG, ministrul român al Apărării Naționale a semnat, în februarie 2023, trei scrisori de intenție pentru a cumpăra tehnică și echipamente de geniu prin intermediul Agenției NATO pentru sprijin. Tot potrivit proiectului de OUG elaborat de MApN, Organizația NATO pentru sprijin „nu are obligații privind efectuarea și derularea” de operațiuni compensatorii, așa cum sunt ele definite, în România, prin OUG 189/2002.

În privința contractelor tip „Guvern la Guvern” (G2G), România este printre țările care a apelat la această formulă, mai ales în relația cu furnizori din SUA. Se poate presupune că România va continua să apeleze la această procedură. Viitoarea OUG va scuti, ca și până acum, furnizorul străin de obligațiile de offset. Deși, conform informațiilor din presa străină, o altă țară NATO, Polonia, a cumpărat și ea armament din SUA, însă a beneficiat și de offset.

La începutul anului 2020, Virgil Popescu, la acel moment ministru al Economiei și Mediului de Afaceri, anunța că Ministerul Economiei și MApN lucrează împreună la un proiect de act normativ care să introducă obligații de offset și pentru contractele încheiate de la guvern la guvern (G2G). În absența acestei prevederi explicite, unii furnizori străini pot oferi României offset, iar alții nu.

„Toate achiziţiile care se vor face, pe motiv de securitate naţională, direct de la guvern la guvern, vor beneficia de offset. În acest moment, offset-ul este exclus pentru achiziţiile G2G. În opinia noastră, este o eroare foarte mare şi nici partenerii externi cu care negociem nu au înţeles de ce offset-ul a fost eliminat din aceste contracte”

Virgil Popescu,

Fost ministru al Economiei

În noiembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă (fost ministru al Apărării, în prezent președinte al Senatului) vizita o fabrică din județul Dâmbovița, unde o firmă din Italia urma să producă autocamioane pentru Armata Română. Ciucă anunța că Guvernul are drept obiectiv susținerea investițiilor străine prin programe de offset, care să permită localizarea producției în România.

„Este un obiectiv al Guvernului, astfel încât, prin deschiderea pe care am manifestat-o și prin susținerea investițiilor străine, respectiv a programelor de offset în contractele de achiziție tehnică militară, să putem să asigurăm o integrare, o localizare cât mai consistentă în economia noastră, în industria noastră”

Nicolae Ciucă,

Fost prim-ministru

În ciuda promisiunilor oficiale din ultimii ani, statul român vrea să extindă situațiile în care va cumpăra armament fără să primească offset din partea firmelor străine.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Resorturi de lux în Phuket, cea mai frumoasă insulă din Thailanda 

Când vine vorba despre o călătorie în Thailanda, o destinație cu priveliști impresionante este Phuket. Este adevărat, nu toți turiștii includ această regiune în...

Resorturi de lux în Phuket, cea mai frumoasă insulă din Thailanda 

Când vine vorba despre o călătorie în Thailanda, o destinație cu priveliști impresionante este Phuket. Este adevărat, nu toți turiștii includ această regiune în...

Creștere accelerată pe piața deodorantelor din România: 12% în valoare și 14% în volum, în ultimul an

Piața deodorantelor a crescut semnificativ în ultimele 12 luni. Jucători importanți în acest sector, Dove - actualul lider de piață în segmentul destinat femeilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă