2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoIohannis participă la pregătirea reuniunii de la Vilnius. NATO va accelera procesul...

Iohannis participă la pregătirea reuniunii de la Vilnius. NATO va accelera procesul de integrare a Ucrainei în Alianța Atlantică

Președintele Iohannis face parte din comitetul restrâns al liderilor cooptați pentru pregătirea reuniunii NATO de la Vilnius, reuniune care va accelera procesul de integrare a Ucrainei în Alianța Atlantică.

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, în ziua de 27 iunie 2023, la Haga (Olanda), la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius (Lituania). Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a invitat la Haga pe președinții României, Lituaniei și Poloniei, precum și pe premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei. La reuniunea din 27 iunie este așteptat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Separat, Jens Stoltenberg a fost prezent, la 26 iunie, la Vilnius, unde s-a întâlnit cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Discuțiile din 26 iunie de la Vilnius și din 27 iunie de la Haga pregătesc Summit-ul NATO de la Vilnius. Scopul reuniunii de la Haga „este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalitățile de abordare și realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie 2023”, a anunțat Președinția României. Șeful statului român va insista pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, „precum și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO”. De asemenea, președintele României va reliefa importanța adaptării Alianței în conformitate cu prevederile Conceptului Strategic aliat adoptat la Madrid și a continuării măsurilor deja puse în aplicare ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Madrid. În mod special, aceste decizii trebuie să consolideze „Apărarea Înaintată pe Flancul Estic”, acolo unde se află și România. Președintele Iohannis va explica și relevanța unui nou angajament aliat privind alocările bugetare naționale pentru Apărare, în condițiile în care România a alocat deja, în anul 2023, un procent de 2,5 la sută din PIB în acest scop.

În viitoarea reuniune de la Vilnius, „o atenție specială va fi acordată angajamentului susținut al Alianței pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităților de apărare și a rezilienței sale, cât și al întăririi componentelor de fond ale relației politice NATO-Ucraina. Totodată, Președintele României va sublinia necesitatea unor decizii clare la Summit privind progresul concret al Ucrainei pe calea aderării la NATO. Aceste decizii de la Vilnius vor continua Declarația Comună semnată împreună cu președintele Zelenski privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, declarație semnată la 1 iunie 2023, în marja Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova. Președintele României va cere și dezvoltarea asistenței NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și rezilienței Republicii Moldova.

Despre agenda reuniunii de la Vilnius, din luna iulie, a vorbit, la data de 26 iunie, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Când liderii aliați se vor întâlni în două săptămâni, vom lua decizii pentru a aborda cel mai dificil mediu de securitate din ultimele decenii. Și tocmai am avut o întâlnire productivă pentru a discuta despre pregătirile finale pentru Summit. În același timp, monitorizăm situația din Rusia. Evenimentele din weekend sunt o chestiune internă rusă. Și încă o demonstrație a marii greșeli strategice pe care a făcut-o președintele Putin cu anexarea ilegală a Crimeei și războiul împotriva Ucrainei. Pe măsură ce Rusia își continuă asaltul, este și mai important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Ucrainenii au lansat o contraofensivă pentru recuperarea zonelor ocupate. Și cu cât sunt capabili să elibereze mai mult teritoriu, cu atât poziția lor va fi în cele din urmă mai puternică la masa negocierilor. Pentru a obține o pace dreaptă și durabilă”, a precizat Stoltenberg. Întrucât declarația era prezentată în Lituania, liderul NATO a felicitat Lituania „pentru că a furnizat echipamente militare vitale și instruire pentru Ucraina”.

„La Summit-ul de la Vilnius, vom conveni asupra unui pachet de asistență pe mai mulți ani.
Și ne vom îmbunătăți legăturile politice. Deciziile pe care le vom lua vor aduce Ucraina mai aproape de Alianța noastră. Pentru că locul de drept al Ucrainei este în NATO. Toți Aliații sunt de acord că ușa NATO rămâne deschisă. Că Ucraina va deveni membru. Și că este sarcina Aliaților și Ucrainei să decidă. Rusia nu are drept de veto. Și odată ce războiul se încheie, trebuie să punem în aplicare aranjamente pentru securitatea Ucrainei. Pentru ca istoria să nu se repete”, a precizat secretarul general al NATO.

În reuniunea de la Haga din 27 iunie, președintele Iohannis va cere noi măsuri menite să susțină Ucraina în războiul contra Rusiei, inclusiv pentru accelerarea procesului de primire a Ucrainei în NATO. În plus, președintele României va cere creșterea sprijinului NATO pentru Republica Moldova.

Președintele Klaus Iohannis va discuta cu accent pe implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, precum și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO

Klaus Iohannis,

Președintele României

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat, la 26 iunie, că locul Ucrainei este în NATO, că toate țările Alianței acceptă această idee și că Ucraina va deveni membru NATO. Totuși, liderul NATO nu a spus că Ucraina va primi invitația să intre în NATO chiar cu prilejul reuniunii de la Vilnius.

„Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Toți Aliații sunt de acord că ușa NATO rămâne deschisă. Că Ucraina va deveni membru. Și că este sarcina Aliaților și Ucrainei să decidă. Rusia nu are drept de veto. Și odată ce războiul se încheie, trebuie să punem în aplicare aranjamente pentru securitatea Ucrainei”

Jens Stoltenberg,

Secretarul general al NATO

Nu există încă o certitudine privind invitarea Ucrainei în NATO, în Summit-ul de la Vilnius, dar cu siguranță reuniunea de la Vilnius va apropia Ucraina de NATO.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acord pentru Kyle Walker – Manchester City l-a împrumutat la AC Milan!

Kyle Walker, fundașul dreapta al lui Manchester City, va evolua în următoarele 12 luni pentru AC Milan, marcând astfel prima sa aventură în afara...

iOS 18.3. Funcția Apple Intelligence va fi activată automat

Apple a anunțat că funcția Apple Intelligence va fi activată automat începând cu actualizarea iOS 18.3, precum și în versiunile iPadOS 18.3 și macOS...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...
Ultima oră
Pe aceeași temă