5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn timp ce statul încearcă să reducă cheltuielile, Armata Română vrea să...

În timp ce statul încearcă să reducă cheltuielile, Armata Română vrea să cumpere rachete Patriot de un miliard de euro

Ministerul Apărării Naționale al României solicită aprobarea de a cumpăra rachete pentru sistemele Patriot în valoare de peste un miliard de euro, conform unui Memorandum pe care l-a elaborat și l-a înaintat în ședința de Guvern din 23 noiembrie 2023.

Memorandumul prezentat de MApN cuprinde „Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentul României privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de achiziţie de rachete PAC-2 GEM-T, în scopul consolidării capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Atât textul Memorandumului cât și Anexa acestuia poartă mențiunea „Neclasificat” și au fost afișate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Potrivit Anexei, costul „Total estimat” pentru achiziția celor 200 de rachete este de „1.088.950.000 EURO, fără TVA”, cu precizarea că această sumă „include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS”. Estimarea prețului se bazează pe datele prezentate în reuniunea PSPC (PATRIOT Support Partnership Committee), desfășurată în septembrie 2023.

FMS este abrevierea de la „Foreign Military Sales” – program al Statelor Unite. Rachetele pe care vrea să le cumpere România urmează a fi fabricate de compania COMLOG, cu sediul în Germania, apoi omologate de Statele Unite, în condițiile în care sistemele Patriot deja cumpărate de România sunt produse în SUA. Prin Legea 222 / 2017, România se angaja să cumpere şapte sisteme PATRIOT şi 56 de rachete PAC-2 GEM-T, care reprezentau „o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare”.

Pentru Armata Română, obținerea celor 200 de noi rachete va reprezenta doar „completarea parțială a stocurilor de luptă”. Diferența până la „necesarul pentru realizarea totală a stocurilor” este un element clasificat ca secret, precizează Memorandumul. De aceea, textul publicat de SGG nu indică acest necesar total, existând doar precizarea că această diferență urmează „să fie asigurată ulterior”.

Toate achizițiile militare cu valoare estimată mai mare de 100 milioane de euro au nevoie de aprobarea prelabilă a Parlamentului României. De aceea, Memorandumul transmis de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, trebuie să fie aprobat de premierul Ciolacu, apoi de Parlament. Suma de peste un miliard de euro pare uriașă, mai ales într-un moment în care instituțiile de stat din România sunt chemate să-și reducă cheltuielile. Memorandumul face o precizare importantă: „Livrarea graduală a celor 200 rachete pentru România va permite distribuirea multianuală a efortului bugetar, atât pentru achiziție, cât și pentru mentenanța rachetelor pe ciclul de viață”. Totuși, „avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024”, precizează Anexa acestui Memorandum. Altfel spus, ori în perioada noiembrie – decembrie 2023, ori, cel mai târziu, în primele trei luni din anul 2024, România trebuie să plătească un avans de circa 350 de milioane de euro.

În octombrie 2022, la ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române, președintele Klaus Iohannis sublinia că, din anul 2023, România va aloca 2,5 la sută din PIB pentru domeniul Apărării. Majorarea de la 2 la sută la 2,5 la sută a fost decisă în contextul războiului pe care, în februarie 2022, Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, preciza șeful statului român.

„Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Primele trageri reale cu sistemele Patriot ale României au avut loc la 15 noiembrie 2023 în poligonul de la Capu Midia. La exercițiu au asistat președintele Senatului, premierul, ministrul Apărării și ambasadoarea SUA. „Operaționalizarea acestor sisteme este cea mai importantă etapă a acestui program esențial de înzestrare a Armatei României”, a declarat generalul ( r ) Ciucă.

„Spațiul aerian al țării noastre este, de astăzi, mai sigur, atât datorită echipamentelor din înzestrarea Armatei, dar și datorită garanțiilor de securitate oferite de apartenența la cea mai puternică alianță politico-militară din lume și de Parteneriatul Strategic cu aliații americani”

Nicolae Ciucă,

Președintele Senatului

În condițiile în care președintele Senatului a fost și ministru al Apărării Naționale, este aproape sigur că Parlamentul României va aproba această nouă achiziție de armament.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă