8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGreva din Educație a încetat. Premierul Ciucă a făcut promisiuni de trei...

Greva din Educație a încetat. Premierul Ciucă a făcut promisiuni de trei miliarde de lei

Sindicatele au anunțat, luni, că greva din Educație a încetat, sau, mai precis, că greva este suspendată, iar Nicolae Ciucă a declarat, drept consecință, în ultima zi în care a fost premier, că guvernul pe care l-a condus aprobă Ordonanța de Urgență prin care mărește salariile profesorilor cu 1300 de lei brut.

Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de Guvern din 12 iunie 2023 fusese publicată cu o zi înainte, sub formă de proiect, pe site-ul Ministerului Educației. Sindicatele au anunțat că suspendă greva luni dimineață, în jurul orei 11,30. Motivul pentru care s-a anunțat suspendarea și nu încetarea grevei a fost acela că protestatarii doreau să vadă publicată Ordonanța în Monitorul Oficial. De asemenea, greva este suspendată, nu anulată, până la momentul în care prevederile din OUG vor fi preluate în viitoarea Lege a salarizării unitare. Proiectul OUG a fost elaborat după îndelungi negocieri între liderii sindicali și oficialii Guvernului, în frunte cu premierul Ciucă. Deși nu s-a insistat pe acest aspect, la multe runde de discuții a participat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Ciolacu este cel care va prelua funcția de premier de la Ciucă și care va aplica, astfel, angajamentele luate de Ciucă în fața sindicatelor.

Pe agenda ședinței Executivului din data de 12 iunie au figurat două acte referitoare la Educație. Primul este o „ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”. Aceasta este Ordonanța care mărește salariile cadrelor didactice cu 1300 de lei brut, începând de la 1 iunie 2023. Al doilea document despre Educație discutat la 12 iunie a fost „PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar precum și primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat suportate din fonduri externe nerambursabile”.

În urma majorării cu 1300 de lei brut, salariul profesorului debutant ajunge la circa 3100 de lei net. În urma aceleiași majorări, salariul profesorului cu vechime de peste 25 de ani ajunge la circa 4000 de lei net. Premierul Ciucă a precizat că aceste majorări salariale înseamnă fonduri suplimentare de circa trei miliarde de lei de la bugetul de stat, în anul 2023.

Alte 3,6 miliarde de lei vor fi alocate din PNRR, pentru formarea profesională a cadrelor didactice. Primele pentru cariera didactică sau pentru cariera profesională se acordă începând cu octombrie 2023, pe motiv că în octombrie este Ziua Educației, a precizat ministrul Ligia Deca. O asemenea primă va valora 1500 de lei net.

Ciucă spune că greva din Educație a încetat, sindicatele spun că este doar suspendată

Dincolo de majorările salariale care se aplică de la 1 iunie 2023, noi majorări ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024. Abia majorările care se aplică din 1 ianuarie 2024 vor aduce salariul profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie. Majorările din iunie 2023 sunt „un avans” din majorările care vor fi acordate în 2024 – deci majorările din 2024 se vor aplica asupra salariilor de dinainte de iunie 2023.

OUG aprobată la 12 iunie 2023 precizează că majorările din 2024 vor fi consfințite prin viitoarea Lege a salarizării unitare. Iar această lege va fi dezbătută și aprobată în Parlament în toamna anului 2023, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. OUG din 12 iunie 2023 anticipează că, la 1 ianuarie 2024, se va acorda doar prima tranșă, de 50 la sută, din majorarea care va aduce salariul minim al profesorilor la nivelul salariului mediu pe economie.

Greva din Educație a durat trei săptămâni. În ziua de luni, 12 iunie, începuse a patra săptâmână de grevă. Printre profesori se zvonise că greva va înceta încă de acum o săptămână.

Toate partidele din Coaliția de guvernare, deci și PSD, condus de viitorul premier Ciolacu, au acceptat majorările salariale pentru angajații din Educație, a precizat, înaintea ședinței de Guvern din 12 iunie, actualul premier, Nicolae Ciucă. În schimbul celor două Ordonanțe de Urgență aprobate în ziua de 12 iunie 2023, sindicatele din Educație au acceptat încheierea grevei.

„Sunt două Ordonanţe de Urgenţă, pentru că una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat şi desigur asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană”

Nicolae Ciucă,

Prim-ministru

Abia în grila de salarizare care se va aplica din 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va începe să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, așa cum ceruseră participanții la grevă. 50 la sută din această majorare se va acorda la 1 ianuarie 2024. Momentul în care se vor aplica celelalte tranșe nu a fost încă precizat de oficialii guvernamentali.

„Discutăm Legea salarizării, cu prevederea că salariul profesorului debutant va porni de la salariul mediu brut pe țară, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”

Marius Budăi,

Ministrul Muncii

Majorarea grilei de salarizare aduce o creștere salarială medie puțin peste 25 la sută, fiind favorizați profesorii debutanți, care obțin circa 31 la sută în plus.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă