12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoFirmele odată prietene ale Gabrielei Firea ajung în insolvență

Firmele odată prietene ale Gabrielei Firea ajung în insolvență

În mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei au fost încheiate, printre altele, numeroase contracte controversate și cel puțin dubioase cu firme care s-au bucurat de încasări consistente venite direct din buzunarele bucureștenilor.   

După plecarea Gabrielei Firea, fără banii de la Primărie, se pare că firmele respective nu o mai duc la fel de bine, iar unele dintre ele au intrat în faliment.   

Un exemplu recent de insolvență este reprezentat de cazul Treasure Island, faimoasa companie de publicitate, care a făcut subiectul unei investigații ample demarate în 2019 de Recorder în care se arăta cum o rețea de firme interconectate printr-un sistem de prietenii și interese comune, a reușit să încaseze peste 80 de milioane de lei (16 milioane de euro) din bugetul Capitalei.

Întreaga rețea avea un pion comun, așa cum arăta la acel moment Recorder, pe Ioana Octavia Croitoru, administratorul firmelor Treasure Island și Advianei, care era în stânsă legătură cu Scimia Stefano, administratorul firmelor Clay Work și Fiducia Agenzia.

Rețeaua de companii a reușit să câștige pe bandă rulantă contracte finanțate din bugetul Capitalei, pe vremea madatului Gabrielei Firea. Astfel, companiile au furnizat „ciment și beton pentru lucrări de infrastructură majore din București, au plimbat copiii și pensionarii prin excursii cu iz de pomeni electorale, au derulat campanii de publicitate, au tocmit vloggeri ca să spele imaginea instituțiilor publice, și au realizat intervenții la avariile sistemului de termoficare”, notează Recorder.

Desigur, toate aceste servicii aveau prețuri umflate cu până la 200%, începând cu prețul betonului și până la costurile excursiilor organizate de primăriile de sector, conform sursei citate.

 Acum, Treasure Island a acumulat datorii de peste 5,1 milioane de lei și se află în proces de insolvență. La masa credală sunt înscriși 19 creditori, printre care figurează și cele două firme prietene Clay Work și Fiducia Agenzia. Potrivit administratorului judiciar acestea au depus la masa credală un contract de împrumut direct către Treasure Island. Potrivit documentelor consultate de România Liberă, Clay Work i-ar fi oferit un împrumut de peste 1,5 milioane de lei, iar Fiducia Agenia circa 257.000 de lei.  

Se pare însă că mâna întinsă de către Stefano apropiatei sale alături de care a reușit să facă afaceri consistente cu Primăria nu au fost suficiente.

Același ajutor pentru Treasure Island a venit și din partea Blue Energy, care s-a înscris la masa credală, potrivit tabelului preliminar publicat în Buletinul Procedurilor de Inslovență cu suma de peste 1,05 milioane de lei, care are la bază nu contract de împrumut. Nu este clar ce relații sunt între cele două companii.

Deși până nu de mult părea că se descurcă în orice situație și se adaptează cu ușurință pe diferite domenii, acum Treasure Island se îndreaptă către faliment. Putem presupune că acest faliment este unul dorit, mai ales că unul dintre contractele încheiate de Treasure Island cu Primăria Municipiului București a ajuns la DNA.

Mai exact, modul de atribuire și derulare a unui alt contract încheiat între Treasure Island și Primăria Capitalei fac obiectul unui dosar la DNA, potrivit unor informații publicate de Hotnews, care citează un raport al corpului de control al primarului Nicușor Dan, pentru perioada 2019-2020.

Contractul de pe masa DNA este chiar pentru campania prin care Gabriela Firea încerca să promoveze transportul public și a realizat un videoclip cu mai mulți vloggeri, care în loc să își atingă scopul a dus la atragerea și mai multor comentarii negative, bucureștenii acuzând promovarea unui mesaj mincinos. Întreaga campanie a costat Primăria 1 milion de lei, iar potrivit raportului corpului de control procedura de achiziție a fost făcută fără respectarea procedurilor legale.

Conform raportului, se arată clar cum Treasure Island a fost desemnată câștigătoare, deși au existat oferte chiar și la jumătate din prețul cerut de Treasure Island, dar care au fost ignorate.

Și Rotary Construcții, compania aflată în proprietatea lui Mihai Leonard Rotaru, a cunoscut falimentul după ce portițele la Primăria Capitalei s-au închis odată cu plecarea Gabrielei Firea. Și contractele acestei companii cu Primăria Capitalei sunt învăluite în suspiciune. Anul trecut au apărut informații clare ce indicau cum, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, Primăria Generală a atribuit mai multe contracte pentru anveloparea unor blocuri din Sectorul 6. Printre firmele selectate s-a numărat și Rotary Construcții, care a primit contracte în valoare totală de 29,08 milioane lei, fără TVA. Întâmplarea face ca la doar opt zile după ce a fost desemnat câștigătoare, patronal firmei, Mihai Leonard Rotaru, a împrumutat PSD cu 445.000 de lei, informația fiind publicată de formațiunea politică în Monitorul Oficial, în aprilie 2021, potrivit G4media.  

Cu aproximativ o lună și jumătate înainte de alegerile locale, flux24.ro publicase un articol în care se scria despre faptul că Mihai Leonard Rotaru fusese fotografiat la o terasă din Mamaia alături de primarul PSD în funcție al Sectorului 5, Daniel Florea, aceasta după ce Rotary Construcții semnase un contract pentru anveloparea mai multor blocuri din acest sector.

Desigur că atât Gabriela Firea, cât și Daniela Rotaru, reprezentanta firmei Rotary Construcții au negat că ar exista vreo legătură între împrumutul dat către PSD și contractele obținute de către companie.

Se pare însă că după plecarea Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei lucrurile s-au îngreunat pentru Rotary Construcții, iar compania a intrat în faliment.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Caz controversat în Bulgaria. L-a demis pe ministrul de externe și a preluat el postul

Decizia premierului interimar bulgar, Dimităr Glavcev, de a demite ministrul de externe, Stefan Dimitrov, la doar două săptămâni de la numirea acestuia în post,...

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă