6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmericanii ne cumpără fabrica de tancuri

Americanii ne cumpără fabrica de tancuri

Americanii ne cumpără fabrica de tancuri, această achiziție putând rezolva și obligațiile lor de offset față de România.

Uzina Mecanică București, care a produs tancurile Armatei Române, ar putea fi cumpărată de o mare companie americană. Anunțul în acest sens l-a făcut Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei.

Compania General Dynamics din SUA negociază cu statul român posibilitatea de a cumpăra Uzina Mecanică București (UMB). Este vorba de compania de stat care a produs tancurile TR 85 M1, cele mai noi ale României.

Acum, General Dynamics are un contract pe baza căruia livrează României transportoare Piranha. Contractul bilateral include și o clauză de offset. Clauza obligă firma americană să producă transportoarele în România.

Americanii ne cumpără fabrica de tancuri

“Armata Română are nevoie de aceste transportoare și conform contractului de offset acestea trebuie fabricate în România. O posibilă achiziție a UM București de către General Dynamics nu este exclusă, dar procedura va dura ceva timp și până atunci trebuie să ne organizăm pentru fabricarea în România a transportoarelor, așa cum a fost stabilită prin contractul offset”, a anunțat ministrul Popescu.

Virgil Popescu a făcut acest anunț după întâlnirea avută, acum două zile, la București, cu reprezentanți ai General Dynamics. Anul trecut, când conducea Ministerul Economiei și Energiei, Virgil Popescu anunța că firmele occidentale trebuie să fie partenere cu cele din România. Virgil Popescu se referea pe atunci la producerea de elicoptere în România.

“Știm că Ministerul Apărării Naționale are în plan să cumpere elicoptere, dar nu știm ce elicoptere vor cumpăra. Dacă vor alege modelul Black Hawk, vom livra și pentru MApN”

Virgil Popescu,
Ministrul Economiei

În timpul guvernării PSD, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, încerca și el să ofere contracte industriei interne, cu condiția ca echipamentele furnizate să fie la nivelul celor occidentale. Această cerință se poate însă realiza abia în momentul în care firmele occidentale asigură transfer de tehnologie către cele din România.

“Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani vrem să facem un transfer de tehnologie prin cooperare industrială cu firme mari, recunoscute, din domeniul Apărării”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

Cooperarea internațională industrială în domeniul militar este un domeniu sensibil și este permis, în cazul României, mai ales cu parteneri din țările NATO sau din Israel.

Primul lot de transportoare Piranha a fost recepționat la Uzina Mecanică București

Primul lot de transportoare blindate model Piranha V a fost recepționat anul trecut la Uzina Mecanică București, fiind destinat Forțelor Terestre ale României.

Potrivit MApN, programul continuă eforturile “de angajare la nivel maxim posibil a resurselor industriei de apărare din România”.

Inițial s-au pus la punct activitățile de producție și integrare a componentelor noului transportor la Uzina Mecanica București. În perpectivă vor fi cooptați și alți operatori economici din România. Astfel se va realiza dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale de profil.

“Astfel, vor fi create condițiile pentru executarea în țară a mentenanței de nivel complex și pentru asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a echipamentelor”, a explicat MApN.

Se așteaptă și începerea producției de drone în România, printr-o colaborare a trei firme. Acestea sunt Elbit Systems din Israel, Avioane Craiova şi Romaero București.

Companiile de la Craiova și București vor primi transfer tehnologic din Israel. Acest lucru le va permite să fabrice sisteme concepute de Elbit. În România s-ar puta produce “de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX şi Hermes 450 şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900”, menționa un comunicat transmis de Elbit. Memorandumul de înţelegere prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program.

Începerea producției de drone militare în România devine posibilă după ce țara noastră a intrat ca partener în programul de drone al NATO, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS). La acest program participă 15 țări membre NATO, inclusiv România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...

Lando Norris, afectat după pierderea șanselor la titlu: „Ușa este aproape închisă”

Lando Norris, pilotul britanic de la McLaren, a mărturisit că s-a simțit demoralizat după Marele Premiu al Braziliei, unde a pierdut aproape toate șansele...
Ultima oră
Pe aceeași temă