2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoExercițiu condus de Forțele Terestre ale SUA în Europa. Americanii testează în...

Exercițiu condus de Forțele Terestre ale SUA în Europa. Americanii testează în România cele mai noi tehnologii militare

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) au anunțat că organizează, în perioada 28 august – 8 septembrie 2023, un exercițiu militar în Germania, Polonia și România, denumit Arcane Thunder 23, exercițiu în cadrul căruia urmează a fi testate cele mai noi tehnologii militare.

Exercițiul Arcane Thunder 23 este organizat de Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) și se desfășoară, în perioada 28 august – 8 septembrie 2023, în trei locații din Europa: Mainz-Kastel (Germania), Ustka (Polonia) și Mihail Kogălniceanu (România). Potrivit anunțului difuzat de americani, exercițiul este condus de militari din ”Forța 2 Multi-Domeniu” (Multi-Domain Task Force-2, MDTF 2), unitate care se află, în acest moment, la primul ei exercițiu multinațional. În plus față de cele trei țări europene care vor găzdui exercițiul, alte două țări europene, Italia și Cehia, vor trimite detașamente militare care vor observa desfășurarea acțiunilor.

„Arcane Thunder 23 folosește conceptul multi-domeniu pentru a se asigura că națiunile aliate și partenere au un avantaj sporit împotriva potențialilor adversari din toate domeniile. Personalul militar din mai multe țări participă activ la exercițiu pentru a afla mai multe despre convergența efectelor multi-domeniu”, a declarat comandantul MDTF 2, colonelul Patrick Moffett.

Americanii s-au pregătit pentru acest exercițiu încă de la începutul anului 2023. Astfel, în luna februarie, US Army difuza un anunț în care preciza că instituții guvernamentale, private sau de cercetare pot coopera, în cadrul Arcane Thunder 23, pentru a testa „tehnologii care pot detecta pasiv mișcările și acțiunile inamicului”, „pentru a accelera dezvoltarea tehnologiilor care vor permite MDTF 2 să dezvolte capacități în recunoaștere, dezvoltare țintă, operațiuni de dirijare cu precizie în sprijinul planurilor operaționale și de urgență ale teatrului de luptă”. În timpul acestui exercițiu, echipe militare mici „vor desfășura operațiuni multi-domeniu în mai multe medii și locații, în timp ce un inamic din ce în ce mai adaptabil perturbă și contracarează capacități specifice, cum ar fi manevra deschisă, comunicațiile și reaprovizionarea. Luptătorii vor folosi tehnologiile într-un mediu realist, auster, în care sunt examinați factorii privind performanța tehnologică, integrarea sistemelor, logistica, antrenamentul și adaptabilitatea. Experimentul va include adversari simulați și va sublinia dominația tehnologiilor în aer și pe uscat, pentru a obliga luptătorii să identifice soluții inovatoare”.

Acestea sunt informații difuzate pe internet de partea americană. Până în acest moment, partea română nu a oferit informații despre exercițiul Arcane Thunder 23. Cu privire la Mihail Kogălniceanu, se știe că acolo există două baze militare, una a Forțelor Terestre, alta a Forțelor Aeriene, care sunt folosite, în comun, de militari ai României și ai Statelor Unite. Ambele baze de la Kogălniceanu se află pe lista celor șase baze militare din România pentru modernizarea cărora Statele Unite au anunțat că vor aloca fonduri. Pentru Kogălniceanu, Statele Unite alocau, încă din anul 2021 (deci înainte să înceapă actualul război din Ucraina), suma de 21 de milioane USD. Cel mai recent, în anul 2023, noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, însoțită de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vizitat două importante baze militare. Una dintre ele a fost la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), cealaltă la Deveselu (județul Olt). În ambele locații se află și militari americani, alături de cei români.

România a anunțat la începutul anului 2023 că participă la o serie de exerciții militare, alături de Statele Unite, unele fiind chiar găzduite de România. Totuși, până acum, exercițiul Arcane Thunder 23 nu fusese menționat. Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, preciza însă că militarii români urmează să se pregătească conform unor scenarii întrunite, inclusiv în spațiul virtual.

„Ne vom pregăti pe toate palierele, pe scenarii întrunite ale acțiunilor militare terestre, aeriene, navale și în spațiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrată în dotare, vom utiliza lecțiile învățate din conflictele actuale, alături de aliați și parteneri, în țară și în străinătate”

Angel Tîlvăr,

Ministrul român al Apărării

Pe teritoriul României, bazele militare de la Kogălniceanu sunt cele mai apropiate de teatrul de război din Ucraina, iar militarii americani de la Kogălniceanu sunt, dintre toți militarii SUA, cei mai aproape de războiul din Ucraina. Atacurile Rusiei asupra orașelor Ismail și Reni (Ucraina) au fost la mică distanță de Kogălniceanu și au produs reacția fermă a președintelui României, Klaus Iohannis.

„Atacurile continue alte Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropiere de România, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a transfera produse alimentare către cei care au nevoie de ele în lume”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Atacurile Rusiei asupra unor obiective ucrainene de la granița cu România obligă NATO să ia în calcul măsuri de contracarare a oricărui potențial incident care ar putea afecta teritoriul României.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă