23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDemitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere...

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin Grațian, drept sancțiune pentru că ar fi avut o legătură “cu atragerea unor investitori ruși” în discuțiile privind achiziția unei societăți industriale din Craiova.

GRAMPET Group, un important transportator feroviar privat de marfă din România, a anunțat că vicepreședinte grupului GRAMPET, Călin Grațian, “a fost demis, joi, 18 aprilie, cu efect imediat, din cauza asocierii acestuia cu atragerea unor investitori ruși din cadrul companiei Transmasholding în discuțiile privind achiziția societății Popeci Utilaj Greu, creând astfel concurență neloială”. Comunicatul de presă transmis de GRAMPET Group la data de 18 aprilie 2024 făcea aluzie la intenția conducerii grupului Grampet de a cumpăra fabrica Popeci Utilaj Greu, cu sediul la Craiova, fabrică pe care o deține Constantin Popeci. Transmashholding este cel mai mare producător de locomotive și echipament feroviar din Rusia și, se pare, ar dori să cumpere fabrica de la Craiova, concurând astfel intenția similară a GRAMPET.

“Grampet Logistics a inițiat o acțiune în justiție împotriva societății Popeci Utilaj Greu, în vederea respectării obligațiilor asumate, și va aștepta decizia instanței judecătorești în acest caz”, precizează comunicatul de presă transmis de grupul GRAMPET. Procesul inițiat de GRAMPET se derulează la Tribunalul Dolj.

“Cu o istorie de 25 de ani, Grampet Group a devenit cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc din Europa de Sud-Est, iar planurile noastre pentru viitor sunt extrem de ambițioase. Ne aflăm în plin proces de reproiectare organizațională, iar obiectivul propus este îmbunătățirea constantă a echipei de management, prin renunțarea la unele colaborări și cooptarea de noi specialiști cu experiență relevantă pentru activitatea companiei noastre. Despărțirea de vicepreședintele Călin Grațian, înainte de o decizie a instanței, denotă interesul nostru în asigurarea unui leadership performant, profesonist și orientat către obiectivele noastre strategice pe termen lung. Suntem hotărâți să ne menținem poziția de lider în industria de transport feroviar de marfă și vom lua toate măsurile care se impun în vederea atingerii acestui obiectiv”, a transmis președintele GRAMPET, Gruia Stoica.

“România Liberă” i-a transmis lui Grațian Călin, prin mail, o solicitare de a comenta acuzațiile pe care i le aduce Gruia Stoica. Grațian Călin încă nu ne-a răspuns. În schimb, el ar fi făcut o declarație pentru publicația Club Feroviar. ”Eu știu că nu am fost demis, ci că mi-am înaintat demisia din toate funcțiile pe care le dețineam în cadrul grupului Grampet, în urma unei discuții amiabile purtate cu Gruia Stoica”, a declarat Călin Grațian pentru Club Feroviar.

Dincolo de concurența economică dintre GRAMPET și Transmashholding cu orivire la cumpărarea firmei Popeci Utilaj Greu, un element pus în evidență în acest moment este intenția unor companii sau a unor afaceriști din Rusia de a cumpăra întreprinderi industriale din România. Problema este foarte delicată întrucât Rusia este supusă unor sancțiuni internaționale din cauza războiului pe care-l duce în Ucraina.

În toamna anului 2022, în perioada în care era prim-ministru, actualul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, a avut o vizită de lucru la Craiova. Unul dintre obiectivele pe care le-a vizitat a fost chiar fabrica Popeci Utilaj Greu. Nicolae Ciucă nu pomenea nimic despre vreo intenție a unei firme din afara României, cu atât mai mult a unei firme din Rusia, de a cumpăra uzina din Craiova.

La uzina Popeci m-am bucurat să aflu că sunt companii importante din lume care nu pot sa funcționeze fără produsele de la compania Popeci. Iată că putem să avem produse românești care duc numele în Europa și în lume, avem companii private care reușesc să asigure mii, sute de mii de locuri de muncă”

Nicolae Ciucă,

Președintele Senatului

Un comunicat de presă al grupului GRAMPET precizează că vicepreședintele grupului, Grațian Călin, “a fost demis, joi, 18 aprilie, cu efect imediat, din cauza asocierii acestuia cu atragerea unor investitori ruși din cadrul companiei Transmasholding în discuțiile privind achiziția societății Popeci Utilaj Greu, creând astfel concurență neloială”.

“Despărțirea de vicepreședintele Călin Grațian, înainte de o decizie a instanței, denotă interesul nostru în asigurarea unui leadership performant, profesonist și orientat către obiectivele noastre strategice pe termen lung. Suntem hotărâți să ne menținem poziția de lider în industria de transport feroviar de marfă”

Gruia Stoica,

Președintele grupului GRAMPET

Călin Grațian ar fi declarat că n-a fost demis ci că și-a dat demisia, după ce a purtat o discuție amiabilă cu președintele GRAMPET, Gruia Stoica.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...
Ultima oră
Pe aceeași temă