14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCongresul Mondial al Ucrainenilor s-a desfășurat la București. Ucraina cere să fie...

Congresul Mondial al Ucrainenilor s-a desfășurat la București. Ucraina cere să fie invitată în NATO chiar în anul 2024

Congresul Mondial al Ucrainenilor (UWC), organizație care îi reprezintă pe ucrainenii din întreaga lume, și-a desfășurat lucrările la București, iar președintele UWC, Paul Grod, s-a întâlnit mai întâi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, apoi cu premierul României, Marcel Ciolacu.

Congresul Mondial al Ucrainenilor (Ukrainian World Congress, UWC) s-a desfășurat la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 – 15 aprilie 2024, iar în acest context Ucraina a transmis un nou mesaj că dorește să fie primită în Uniunea Europeană și în NATO. Deși Congresul s-a desfășurat la București, o delegație a UWC condusă de Paul Grod s-a deplasat, la 12 aprilie, la Cernăuți, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

“Delegația UWC și președintele Zelensky au discutat despre promovarea Formulei de Pace a președintelui Zelenski și aderarea Ucrainei la NATO și Uniunea Europeană”, a anunțat UWC. Discuțiile au vizat rolul diasporei ucrainene în asigurarea victoriei și reconstrucția Ucrainei și a unei comunități ucrainene globale puternice în străinătate. Paul Grod a prezentat președintelui Zelensky inițiativele cheie ale UWC, inclusiv programul “Unite With Ukraine”, prin care s-au colectat circa 60 de milioane de dolari pentru a sprijini apărătorii Ucrainei. O altă inițiativă este “Energize Ukraine”, menită să susțină și să refacă infrastructura energetică a Ucrainei, grav afectată de atacurile Rusiei.

„Am discutat modalități de a promova sprijinul internațional și de a menține atenția globală pentru Ucraina. Este important că tuturor oamenilor noștri le pasă de țară și de independența ei”, a transmis președintele Zelenski. În acest context, șeful statului ucrainean s-a întâlnit și cu studenți ai Universității ”Iuri Fedkovîci” din Cernăuți, precum și cu militari ucraineni răniți, care sunt tratați în spital. ”În Cernăuți, i-am vizitat pe soldații noștri răniți care primesc îngrijiri medicale. Este întotdeauna o onoare să fiu alături de apărătorii noștri, să vorbesc cu ei și să le înmânez decorații. Vă mulțumim pentru serviciul dumneavoastră și pentru apărarea țării noastre! Sunt mândru de medicii noștri. Vă mulțumesc că îi readuceți la viață pe militarii noștri care apără Ucraina. Vă mulțumesc pentru această luptă!”, a subliniat președintele Zelenski.

“Convocată în număr mare la Summit-ul conducerii UWC din inima României, pledoaria pentru eliberarea curajoșilor noștri apărători ai Mariupolului și a personalului reținut din Forțele Armate Ucrainene a apărut în mod firesc ca o problemă presantă. Comemorăm cei doi ani de ocupație în orașul Mariupol, vor avea loc mitinguri internaționale pentru libertatea acestor prizonieri de război. Îndemnăm guvernele noastre să-și intensifice inițiativele pentru a remedia această gravă criză umanitară”, a declarat președintele UWC, Paul Grod.

La panelul din cadrul Summit-ul UWC “focalizat pe integrarea Ucrainei în NATO”, experții participanți au convenit că statele membre NATO ar trebui să invite Ucraina să se alăture Alianței în timpul următorului Summit de la Washington din iulie 2024, a anunțat UWC. “Deși o invitație nu ar garanta aderarea imediată, ar demonstra în mod clar sprijinul puternic al Occidentului pentru Ucraina și angajamentul său de a menține pacea globală, contracarând orice potențială escaladare într-un conflict global”, consideră UWC.

Luminița Odobescu, ministrul român al Afacerilor Externe, a participat, în ziua de 12 aprilie, la ceremonia de deschidere a Congresului UWC de la București și a declarat, în acel context, că toată comunitatea țărilor democratice cunoaște dorința ucrainenilor de a fi primiți în Uniunea Europeană, precum și în NATO.

“Reamintesc, deși acest lucru este cunoscut și nu poate fi contestat de nimeni, că poporul ucrainean și-a exprimat în mod clar și independent voința privind viitorul său: un viitor democratic, prosper, sigur. Un viitor european. Un viitor ca membru al UE. Un viitor în NATO. Un viitor în pace”

Luminița Odobescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Mesajul care fusese lansat de președintele Volodimir Zelenski, conform căruia Ucraina trebuie să fie primită ca membru în Alianța Atlantică, este acum retransmis de Congresul Mondial al Ucrainenilor (UWC), care este condus de Paul Grod – avocat și om de afaceri canadian de origine ucraineană.

“Statele NATO ar trebui să invite Ucraina să se alăture Alianței în timpul următorului Summit de la Washington din iulie 2024. Deși o invitație nu ar garanta aderarea imediată, ar demonstra în mod clar sprijinul puternic al Occidentului pentru Ucraina și angajamentul său de a menține pacea globală, contracarând orice potențială escaladare într-un conflict global”

Paul Grod,

Președintele UWC,

Congresul Mondial al Ucrainenilor consideră că, la apropiatul Summit de la Washington, țările NATO pot adresa Ucrainei invitația de a deveni membru al NATO.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă