15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCiucă promite că România nu va ajunge pe mâna populiștilor. Iohannis a...

Ciucă promite că România nu va ajunge pe mâna populiștilor. Iohannis a sărbătorit Mica Unire cu Ciolacu

Șeful statului, Klaus Iohannis, care se apropie de finalul mandatului de președinte al României, și premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, care se pregătește să candideze la funcția de președinte al României, au sărbătorit împreună Mica Unire, la București.

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, au participat, împreună, la ceremonia care s-a organizat, la 24 ianuarie 2024, la București, în cinstea Unirii Principatelor. Ceremonia la care au asistat Iohannis și Ciolacu s-a desfășurat la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. La aceeași ceremonie au fost prezenți Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, precum și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr – ambii din PSD. De asemenea, în Parcul Carol I a venit și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Cel de-al doilea om în statul român, după șeful statului, este președintele Senatului, Nicolae Ciucă – liderul PNL. În mod surprinzător, în timp ce liderul PSD a fost alături de Iohannis, liderul PNL a stat departe de aceștia doi, preferând să participe la ceremoniile care s-au desfășurat la Iași. Alături de Ciucă, la Iași s-a aflat și europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

În discursul rostit în Parcul Carol I, președintele Iohannis i-a îndemnat pe politicieni să pună țara „deasupra intereselor de partid” iar pe români, în ansamblu, i-a îndemnat să-și aleagă politicieni care să servească națiunea, așa cum au făcut și românii din vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

„În spiritul solidarității, românii din cele două principate au demonstrat atunci că unitatea este forța care transcende orice provocare. Contextul internațional din acele vremuri a fost unul dificil, însă clasa politică i-a dat, cu inteligență și curaj, un răspuns pe măsură, plasând țara deasupra intereselor personale sau de partid. Anul 2024 are, la rândul său, o încărcătură deosebită, fiind anul în care alegerile pentru care suntem chemați la urne vor modela România de mâine. Într-o lume contemporană plină de provocări, este esențial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea, la fel cum au făcut și înaintașii noștri”, a menționat președintele Iohannis.

În paralel, de la Iași, președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj în care atrage atenția că „politica nu trebuie să fie despre dispute sau interese mărunte, ci despre servirea adevăratelor nevoi ale oamenilor: școli și spitale moderne, drumuri mai bune care să unească regiunile țării, locuri de muncă, venituri mai mari și prețuri accesibile”. Ca o aluzie la alegerile care se vor desfășura în anul 2024, liderul PNL a promis că „România nu va ajunge pe mâna demagogilor și a populiștilor pentru că destinul României este să fie parte din lumea liberă, din lumea occidentală. Drumul pe care mergem astăzi este cel corect”.

La Iași, separat de președintele Senatului și al PNL, a fost prezent și liderul AUR, deputatul George Simion, în fruntea unei coloane de susținători. „4000 de oameni de AUR care au întors spatele oficialilor mincinoși. Am avut propria manifestație, separată de ei!”, a subliniat George Simion într-un mesaj postat pe facebook. Tot la Iași, dar împreună, au fost prezenți trei lideri ai opoziției de dreapta – Ludovic Orban (Forța Dreptei), Cătălin Drulă (USR) și Eugen Tomac (PMP).

Liderul PSD, premierul Ciolacu, a subliniat că, în momentele de cumpănă, românii au fost solidari în fața provocărilor și amenințărilor, „au arătat că știu să fie uniți și determinați în realizarea unui interes național comun”. „Rolul nostru, ca lideri politici, este ca viziunea noastră, cu toate că avem păreri diferite, este de a genera coeziune și unitate și nu diviziune socială”, a susținut Ciolacu.

Suntem datori să reafirmăm responsabilitatea noastră față de generațiile viitoare. Și să înțelegem că rolul nostru, ca lideri politici, este ca viziunea noastră, cu toate că avem păreri diferite, este de a genera coeziune și unitate și nu diviziune socială”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Președintele Iohannis a făcut o paralelă între anul 1859, când „condițiile geopolitice erau dificile, iar populația avea aspirații legitime”, și anul 2024, „când Europa și întreaga lume se confruntă din nou cu provocări multiple”. Cetățenii așteaptă de la politicieni o direcție clară, către prosperitate, dezvoltare și modernizarea României, a subliniat șeful statului.

„Aceste proiecte de anvergură trebuie continuate și este important să conștientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre, iar fiecare vot reprezintă un angajament profund față de viitorul nostru comun”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Iohannis a subliniat, din nou, că apartenența la NATO și atașamentul față de valorile euroatlantice îi oferă României „cele mai solide garanții de securitate posibile”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Ce licențe sunt necesare pentru cazinourile online din România?

Industria iGaming din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu din cauza reglementărilor stricte și a cererii în creștere pentru jocurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă