8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAvionul care a zburat ilegal în estul Europei ar fi avut ca...

Avionul care a zburat ilegal în estul Europei ar fi avut ca destinație România

Avionul care a zburat ilegal prin mai multe țări din estul Europei ar fi avut ca destinație finală România. Această ipoteză reiese din datele zborului suspect, așa cum sunt ele cunoscute în acest moment.

Avionul a fost cumpărat din Lituania și avea număr de înmatriculare de Lituania. De acolo, el a zburat prin Slovacia și, se pare, prin cel al Poloniei. De acolo, el a trecut în spațiul aerian al Ungariei, unde a avut o scurtă escală, doar pentru realimentare. Escala a avut loc pe pista aeroclubului Hajdúszoboszló și a durat doar 15 minute. Din acel moment, aeronava civilă a fost interceptată de două avioane ale Forțelor Aeriene ungare. Partea maghiară a anunțat și partea română. Chiar dacă a reușit să intre în România, avionul a fost supravegheat strict, iar echipajul ar fi fost capturat, indiferent unde ar fi aterizat.

Acesta este probabil motivul pentru care avionul suspect a urmat aproximativ linia de frontieră dintre România și Serbia. El chiar a intrat pentru foarte scurt timp în Serbia, de unde a revenit în spațiul aerian al României.

A intrat în Serbia și a revenit în România, urmărit de avioane de luptă

Intrarea în Serbia ar fi putut fi o eroare de pilotaj, în condițiile în care pilotul nu comunica cu solul. Dacă avionul ar fi avut ca destinație finală Serbia, el nu mai era nevoit să intre în România ci ar fi trecut direct din Ungaria în Serbia. Iată de ce, se poate deduce că destinația piloților era România.

Fiind urmărit, în România, de avioane americane și apoi de avioane românești, el nu putea ateriza fără a fi observat. De aceea, din România, avionul a trecut în Bulgaria.

Acolo, el trebuia interceptat de o aeronavă MiG 29 a Bulgariei. Dar Ministerul Apărării de la Sofia a susținut că erau „condiții hidrometeorologice complexe”, motiv pentru care pilotul militar bulgar n-a putut decola. În această situație, avionul civil suspect a aterizat nestingherit pe un aerodrom din Vidin, la 20 de kilometri de granița cu România. Acolo echipajul a făcut o realimentare (a doua, după cea din Ungaria).

Avionul care a zburat ilegal a fost obligat să intre în Bulgaria, unde n-a fost interceptat

De la Vidin, avionul a decolat din nou, a străbătut Bulgaria de la vest la est și a aterizat, în final, în centrul Bulgariei. Ca și aerodromul Vidin, și cel unde s-a produs aterizat finală, la Targovishte, era abandonat. Acolo, echipajul a dispărut. Întregul zbor, prin cel puțin cinci țări, s-a desfășurat miercuri. Autoritățile bulgare au găsit avionul la sol, o zi mai târziu, adică joi.

Niciunul dintre membrii echipajului n-a fost capturat și nici măcar identificat. Cu certitudine însă, pilotul a fost extrem de bun.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Chiriile au crescut cu 15% în 2024: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș

Conform raportului anual realizat de Storia, platforma de imobiliare a OLX, chiriile au înregistrat o creștere medie de 15% față de anul trecut, în...

ASF a adoptat noi măsuri privind reglementarea și autorizarea piețelor financiare nebancare

ASF urmărește consolidarea rezilienței operaționale pentru piețele financiare nebancare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri pentru funcționarea piețelor financiare...

Trendyol integrează primul brand românesc pe platformă

Produsele Gerovital sunt disponibile pentru a cumpăra în România Trendyol, cea mai mare platformă turcă de comerț electronic, deținută de gigantul chinez Alibaba, aduce pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă