Armata Română recrutează militari voluntari în termen dar ia în calcul și reinstituirea serviciului militar obligatoriu.
Aceste idei figurează într-un proiect de lege care va modifica Legea 446 / 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Proiectul este întocmit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și pus în dezbatere publică.
Conform proiectului, militarii voluntari în termen pot avea între 18 și 35 de ani. Ei pot fi atât bărbați cât și femei. Acești tineri, care s-ar înscrie pe bază de voluntariat, sunt destinați să preia, oarecum, rolul soldaților în termen, din perioada în care serviciul militar era obligatoriu în România.
În România, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace este suspendat de la data de 1 ianuarie 2007. Suspendarea obligativității nu exclude dreptul românilor să participe la serviciul militar în mod voluntar, argumentează MApN.
Când România a suspendat serviciul militar obligatoriu, nu se anticipa un război la frontieră, cum este cel din Ucraina
Mai există un argument, chiar dacă MApN nu-l indică în mod explicit. Atunci când România a suspendat serviciul militar obligatoriu, situația de securitate în Europa era mult mai bună decât în prezent.
„Pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României”, anunță un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Pentru militari voluntari în termen se aplică legile și regulamentele militare
Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente. Militarii voluntari vor primi o indemnizație lunară, similară militarilor în termen cu gradul de soldat. Pe timpul acestei perioade de pregătire, voluntarii „se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare”.
La finalizarea programului de pregătire, voluntarii vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute. Altfel spus, voluntarii nu vor cheltui nimic în armată și se vor întoarce cu bani acasă.
Cea mai sensibilă prevedere din proiectul de lege se referă la eventuala reintroducere a serviciului militar obligatoriu.
Serviciul militar devine obligatoriu în stare de război, de mobilizare sau de asediu
„Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare – încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum și al celorlalte instituții cu atribuţii în domeniul apărării și securităţii naţionale”, precizează MApN.
Acum două luni, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, făcea o referire la acest proiect de lege. El îi asigura însă pe români că va intra în armată doar cine va dori, în mod voluntar.
„Eu nu cred că armata ar mai trebui să fie obligatorie. Avem un proiect de lege pe care o să-l lansez (…) pentru cei care vor să facă stagiul militar în mod voluntar. Sunt sigur că vor fi foarte mulți cei care vor vrea, mai ales că vor fi plătiți în această perioadă, li se vor asigura toate condițiile, echipament, cazare. Vor avea și libertatea de a merge acasă. Nu va fi o privațiune așa cum era înainte în armată”
Vasile Dîncu,
Ministrul Apărării Naționale
„În CSAT s-a luat decizia şi ea a fost asumată de politicieni să creştem cheltuiala pe Apărare de la 2 la sută cât este acum, la 2,5 la sută, însă până la sfârşitul anului se va lucra la un plan care, evident, când este gata, va fi prezentat publicului şi atunci vom spune unde vom investi aceşti bani suplimentari. Este posibil, încă o dată posibil, dar nu există o decizie, să se crească numărul de militari activi”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!