3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGafă politică. Armata organizează o conferință despre independența României, obținută cu sprijinul...

Gafă politică. Armata organizează o conferință despre independența României, obținută cu sprijinul Rusiei

Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României organizează o conferință despre independența României, independență obținută cu sprijinul Rusiei.

Momentul este ales neinspirat, întrucât în 2022 se împlinesc 145 de ani de la obținerea independenței, deci nu este chiar o perioadă „rotundă”. În schimb, în 2022, toate țările NATO, inclusiv România, sunt în relații tensionate cu Rusia.

Conferința din România este prevăzută a se desfășura în perioada 8 – 11 mai 2022. Un proiect de Hotărâre de Guvern precizează că evenimentul se desfășoară „la nivelul ministrului apărării naționale”.

MApN a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern legat de această chestiune. Tema conferinței este foarte sensibilă, în condițiile în care România și-a cucerit independența de stat, față de Imperiul Otoman (Turcia), în perioada anilor 1877 – 1878, luptând în alianță cu Rusia. Potrivit datelor istorice, România a intrat în războiul care fusese deja declanșat între Rusia și Turcia, luptând de partea Rusiei. România a permis inițial tranzitul de trupe rusești spre Bulgaria (la acel moment, parte a Imperiului Otoman), iar ulterior trupele române au trecut Dunărea și au luptat alături de ruși, împotriva turcilor.

Chiar expunerea de motive întocmită de MApN denumește războiul din 1877 – 1877 „războiul ruso – turc”.

Independența României s-a obținut în contextul războiului dintre Rusia și Turcia

Informația despre conferința propusă de MApN nu a fost anunțată la nivel politic. În schimb, această inițiativă reiese din proiectul de Hotârâre de Guvern elaborat de MApN. Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă (fost ministru al Apărării) ar urma să aprobe o Hotărâre de aprobare a cheltuielilor pentru organizarea Conferinței internaționale cu tema „Războaiele de independență, diplomație și societate. Noi perspective și abordări ale Problemei Orientale 1875-1878”.

Organizatorii doresc să invite la conferința din România 30 de participanți străini. Lista țărilor de unde provin aceștia include 11 state. Ce-i drept, Rusia nu apare pe această listă. În schimb, apare Republica Moldova, care la momentul 1877 – 1878 era parte a Imperiului Țarist. De asemenea, pe lista țărilor care ar trimite reprezentanți la conferință apare Turcia. Pe lista țărilor de unde vin invitați apar doar două țări din afara NATO: Republica Moldova și Serbia.

Acum cinci ani, în anul 2017, președintele Iohannis transmitea un mesaj în cinstea zilei de 9 mai, care era considerată și Ziua Independenței României. Acel mesaj nu făcea nicio referire la Rusia. La acel moment, România sărbătorea 140 de la ani de la cucerirea independenței. Din anul 2021, Ziua Independenței României este stabilită pe 10 mai. Mutarea datei când se sărbătorește Independența României, de la 9 mai la 10 mai, s-a făcut printr-o lege propusă de PNL.

Din mesajul din anul 2017 al președintelui Iohannis:

„În perioade dificile din trecut, România a progresat și s-a modernizat. Din această perspectivă, faptele celor care au pregătit politic Independența României, precum și memoria celor care s-au sacrificat pentru ea ne fac cu atât mai conștienți de răspunderea și datoria care, peste secole, ne revin nouă”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă