5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmericanii indică bazele militare din România

Americanii indică bazele militare din România

Americanii indică bazele militare din România, pentru care au alocat peste 300 de milioane de dolari.

Statele Unite anunță că au șase baze militare în România și le și nominalizează. Informația este preluată într-o analiză realizată de un institut cu sediul la New York.

Statele Unite dețin șase baze militare în România pentru care au alocat, de-a lungul a 20 de ani, suma de 363,7 milioane de dolari. Această informație apare într-o analiză realizată de Quincy Institute, cu sediul la New York.

Suma de 363,7 milioane de dolari a fost alocată de-a lungul anilor 2000 – 2019.

Oficialii români sunt de obicei evazivi cu privire la militarii americani din România și sugerează că ei ar fi doar oaspeți. Acum însă, Statele Unite clarifică situația.

Americanii indică bazele militare din România

Dintre cele șase baze americane, cea mai nouă, inaugurată în 2018, este Câmpia Turzii (județul Cluj).

În anul 2017 a fost inaugurată baza de antrenament de la Cincu (județul Brașov). În anul 2014 s-au inaugurat baza de la Deveselu (județul Olt) și două baze la Kogălniceanu (județul Constanța). Prima bază americană inaugurată în România a fost poligonul de la Smârdan (județul Galați), în anul 2007.

Dintre aceste baze, singura a cărei suprafață este dezvăluită este cea de la Deveselu: 438 de acri.

Personalul american permanent din aceste baze ar totaliza 165 de oameni. La aceștia se adaugă însă trupele SUA care vin la exerciții sau care folosesc bazele din România ca escală spre alte țări.

Fostul ministru al Apărării Mihai Fifor afirma că România este cea care a cerut prezența permanentă a americanilor pe teritoriul ei.

“Noi am solicitat o prezenţă permanentă a militarilor americani la Kogălniceanu. De pe Kogălniceanu facem operaţiunile de Poliţie Aeriană. E firesc să putem contribui la extinderea bazei”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

România își crește puterea militară

Însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz, a transmis acum câteva zile un mesaj dedicat aniversării a zece ani de Parteneriat Strategic România – SUA precum și a Acordului privind amplasarea, la Deveselu, a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. În acest mesaj, diplomatul făcea referire la obiectivele militare din România.

“Pe lângă amplasarea sistemului radar Aegis, țările noastre au depus eforturi pentru a ajuta România să își îmbunătățească interoperabilitatea și capacitatea în cadrul NATO”

David Muniz,

Însărcinat cu afaceri al SUA

“Scutul antibalistic” de la Deveselu este foarte mediatizat dar este doar una dintre cele șase baze militare americane din România.

Grupul de analiză Quincy face public acest studiu la câteva zile după ce presa arăta că Administrația Biden ia în calcul suplimentarea trupelor americane din România. Această suplimentare s-ar putea realiza prin mutarea unor trupe americane și a unor categorii de echipament militar din Turcia în România.

Pentru Statele Unite, poziția strategică a României este mai bună decât a Turciei. Această situație ar favoriza mutarea de trupe din Turcia în România. Această idee era lansată într-un articol apărut în publicația „Washington Examiner”. Articolul se intitulează “The one foreign base Biden should abandon” (“Singura bază din străinătate pe care Biden ar trebui s-o abandoneze”).

Statele Unite vor să plece din baza de la Incirlik

În vremea “Războiului rece”, baza de la Incirlik era esențială pentru SUA. Turcia era una dintre cele doar două țări NATO care aveau frontieră comună cu URSS (cealaltă țară fiind Norvegia). Dar acum, granițele Rusiei sunt altele decât cele ale fostei URSS. SUA nu au încredere în președintele Erdogan, care are în schimb relații bune cu Rusia. La lovitura de stat eșuată contra lui Erdogan, din anul 2015, Erdogan i-a acuzat pe americanii de la Incirlik că i-au ajutat pe puciști.

Iată de ce SUA ar dori să-și mute militarii și aeronavele de la Incirlik. Viitoarea locație ar putea fi la Kogălniceanu, în România.

Încă de acum doi ani, Ministerul Apărării Naționale (MApN) lansa un proiect de Hotărâre de Guvern care aloca 2,5 miliarde de euro pentru lucrările de modernizare la Baza Aeriană 57 Kogălniceanu. Lucrările avute în vedere și plățile aferente vor fi eșalonate de-a lungul a 20 de ani.

Prima dintre lucrări se referă la construirea unei piste proprii de decolare – aterizare. Până acum baza militară de la Kogălniceanu avea pistă comună cu aeroportul civil, care este aglomerată și uzată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă