7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎnchirierile şi vilele au ţinut piaţa imobiliară pe linia de plutire în...

Închirierile şi vilele au ţinut piaţa imobiliară pe linia de plutire în 2011

Salariile mai mici şi precauţia băncilor în a acorda credite ipotecare i-a determinat pe mai mulţi români să închirieze locuinţe, în loc să le cumpere, în ciuda preţurilor mai mici de pe piaţa imobiliară.
Potrivit imobiliare.ro, numărul persoanelor orientate spre închiriere a crescut în 2011 la 39,57%, faţă de 32,84% anul trecut. Pe de altă parte, dacă 67,16% dintre vizitatorii portalului analizau ofertele de vânzare anul trecut, pe parcursul anului 2011 ponderea acestora a scăzut la 60,43%. Ofertele au rămas însă la fel ca anul trecut: 67,5% dintre locuinţe au fost scoase la vânzare, ia 32,5 % sunt oferite spre închiriere.

O altă schimbare survenită pe piaţa locuinţelor a fost creşterea interesului pentru case şi vile, în detrimentul apartamentelor, mai arată imoiliare.ro. Anul acesta 23% dintre vizitatorii portalului au analizat oferte pe acest segment, faţă de 17% în 2010. În schimb, apartamentele au scăzut de la o pondere de 76% la una de 68%. Restul căutărilor au fost generate de ofertele de terenuri, birouri, spaţii comerciale sau spaţii industriale.

Şi imopedia.ro remarcă o schimare de tendinţe pe piaţa imobiliară. Anul 2011 a fost unul atipic pentru că s-au încheiat tranzacţii în perioade considerate până acum „moarte”. Dacă anii trecuţi, cele mai bune luni pentru vânzare erau martie şi noiembrie, acum, ultimul trimestru a însemnat scăderea vânzărilor, arată un studiu Premier Service.

Nici bugetul cumpărătorilor nu mai este acelaşi ca în anii trecuţi. Pentru apartamentele de două camere, cumpărătorii oferă acum, în medie, 40.000 – 45.000 euro. De exemplu, oferta de achiziţie pentru zona de Sud a Capitalei este între 35.000 şi 55.000 euro. La formarea acestei medii au contribuit garsonierele de 25.000 – 30.000 euro pe de o parte şi apartamentele cu trei camere, suprafeţe mari şi preţuri cuprinse între 65.000 – 70.000 euro, precizează autorii studiului.

Pe de altă parte, imobiliare.ro arată că o comparaţie a cererii cu oferta existentă la finele lunii noiembrie a acestui an indică o uşoară discrepanţă între aşteptările şi nevoile potenţialilor clienţi şi ceea ce le oferă, de fapt, piaţa. Astfel, deşi 23% dintre utilizatorii de internet care au căutat activ o proprietate erau interesaţi de case sau vile, dar acest tip de imobile reprezintă doar 15% din totalul ofertelor. Pe de altă parte, cele mai multe anunţuri (73%) aveau ca obiect apartamente. Dacă majoritatea cumpărătorilor cere apartamente mici, mai ieftine, vânzătorii au scos mai mult la vânzare locuinţe spaţioase.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă