În afara unor scumpiri nevinovate, al căror efect se va simţi direct doar asupra consumatorilor, precum cele ale preţurilor la bere sau la ţigarete, de la 1 aprilie se majorează şi preţurile unor materii prime importante pentru echilibrul general al economiei, cum sunt gazele.
Scumpirea nu se va vedea direct pe raftul supermarketurilor, dar va pune presiune pe inflaţie, mai ales că va fi urmată de o alta la fel de importantă, la 1 iulie.
Intrat în pană de bani la începutul acestui an, Guvernul a decis să bage mâna mai adânc în buzunarele fumătorilor şi consumatorilor de alcool, majorând, prin modificări aduse Codului Fiscal, nivelul accizelor aferente acestor produse, de plată de la data de 1 aprilie 2013.
Astfel, de ieri acciza la bere a crescut de la 0,748 euro/hl/un grad Plato la 0,8228 euro şi de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hectolitri. Majorarea va avea o influenţă directă de un ban în preţul final al unei sticle de jumătate de litru de bere, însă în practică preţul va creşte mai mult.
Unele băuturi alcoolice, precum băuturile produse pe bază de fermentaţie liniştită (concentraţie de alcool sub 15%) în care alcoolul natural reprezintă mai puţin de 50% din total se vor scumpi şi ele deoarece acciza aferentă creşte de la 100 de euro pe hectolitru la 125 de euro.
În cazul ţigaretelor, preţul mediu al unui pachet va creşte cu cel puţin patru bani pe pachet, în condiţiile unui preţ mediu al ţigaretelor de 12 lei, valabil până la 1 aprilie.
Potrivit Codului Fiscal modificat, nivelul accizei totale pentru ţigarete, cu aplicabilitate în perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014 inclusiv, se va majora de la 79,19 euro/1.000 ţigarete la 81,78 euro/1.000 ţigarete. În acelaşi timp, nivelul accizei specifice, exprimată în echivalent euro /1.000 de ţigarete, va fi fixat la 56,71 euro/1.000 ţigarete.
Gazele, cu peste 10% mai mult în perioada aprilie-iulie
Dacă majorările la băuturi şi ţigarete afectează direct doar consumatorii acestora, nu acelaşi lucru se va întâmpla în cazul creşterilor de preţuri la gaze. Calendarul creşterii preţurilor a fost convenit în acest caz de către Guvern şi FMI. Tarifele de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat au fost majorate de la 1 aprilie 2013 cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici, acestea urmând să ajungă la 55,3 lei/MWh.
De la 1 iulie 2013 tarifele vor fi majorate tot cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici. Tot de la această dată vor fi majorate cu aproximativ 8% şi pentru consumatorii casnici. Următoarea scumpire a gazelor va fi aplicată de la 1 octombrie, cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici şi cu 2% pentru consumatorii casnici. Până la finele anului viitor, populaţia va plăti cu aproape un sfert mai mult pentru gaze (19%) în timp ce consumatorii industriali vor achita de 2,6 ori mai mulţi bani.
Majorarea preţului la gaz pentru industrie va aduce o serie de scumpiri ale produselor a căror fabricare necesită consum de gaz.
„Orice modificare a preţurilor materiilor prime influenţează decisiv structura cheltuielilor de producţie şi implicit funcţionarea unităţilor în cauză. Apreciem că aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi o creştere în lanţ a preţurilor în întreaga economie“, Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM).
Alte scumpiri
Coplata la externarea din spital a intrat în vigoare tot ieri, valoarea acesteia fiind cuprinsă între 5 şi 10 lei în funcţie de unitatea spitalicească.
Taxele de trecere a podurilor Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadul Oii au crescut la 13 lei în cazul primului (autovehicule mici, sub 3,5 tone masă autorizată) şi la 11 lei, la traversarea celuilalt pod.
Tariful de eliberare a paşapoartelor creşte, cel simplu costând de la 1 aprilie 100 de lei, în loc de 84 de lei.
Orice modificare a preţurilor materiilor prime influenţează decisiv structura cheltuielilor de producţie şi, implicit, funcţionarea unităţilor în cauză. Apreciem că aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi o creştere în lanţ a preţurilor în întreaga economie.“