9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncasari si plati in valuta, prin Trezoreria Statului

Incasari si plati in valuta, prin Trezoreria Statului

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, un proiect de lege pe baza caruia s-a stabilit posibilitatea efectuarii de incasari si plati in valuta, incepand cu anul 2008, prin Trezoreria Statului, informeaza un comunicat remis Agentiei Rompres.

Noul proiect de lege presupune modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului.

Totodata se stabileste posibilitatea ca operatiunile de incasari si plati in valuta ale Ministerului Economiei si Finantelor sa poata fi efectuate prin contul curent in valuta deschis la BNR sau prin conturi corespondente in valuta deschise la institutii de credit, pe baza de conventii incheiate intre parti, selectarea bancilor corespondente urmand a fi efectuata prin licitatie.

In conditiile diversificarii instrumentelor existente pe pietele financiare si ale necesitatii alinierii Ministerului Economiei si Finantelor la conditiile determinate de evolutia acestor piete, s-a reglementat regula potrivit careia disponibilitatile in valuta pot fi fructificate in mod direct de catre MEF prin plasamente in instrumente cu grad minim de risc.

De asemenea, asigurarea echilibrului permanent intre resursele contului curent general al trezoreriei statului si necesitatile de finantare se poate realiza prin utilizarea instrumentelor de administrare a lichiditatilor si fluxului in numerar.

In plus, la Trezoreria Statului se deschide contul in lei, in numele Comisiei Europene, denumit 'Contul de resurse proprii in numele Comisiei Europene', in conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului European nr. 1150/2000 pentru implementarea Deciziei 97/728/CE, Euratom asupra sistemului de resurse proprii ale Comunitatilor.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Valeriu Stoica crede că lista comună PNL-PSD la europarlamentare dezavantajează PNL

Era mult mai bine ca PNL și PSD să candideze separat la alegerile europarlamentare, declară la RFI fostul președinte liberal Valeriu Stoica, conform rfi.ro.În...

13 traficanți de droguri, reținuți de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT au reţinut 13 traficanţi de droguri, care aduceau din Olanda, prin intermediul unor firme de curierat, importante cantităţi de substanţe cu efect...

Parlamentul de la Chișinău „a rupt” trei acorduri încheiate cu CSI

Parlamentul de la Chişinău a denunţat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunităţii Statelor Independente (CSI), votând, în a doua lectură, trei proiecte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă