18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎncă un an agricol bun, dar vom avea mâncare ieftină?

Încă un an agricol bun, dar vom avea mâncare ieftină?

Condiţiile meteorologice prielnice şi subvenţiile acordate înaintea campaniei de primăvară au asigurat o producţie agricolă peste media ultimilor cinci ani.

Pentru majoritatea culturilor agricole, producţia din acest an la hectar va depăşi media ultimilor cinci ani, potrivit raportului Mars Bulletin al Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene.

O creştere importantă se înregistrează la producţia de grâu, cu o medie de aproape 3,5 tone la hectar, cu 23,5% mai mult ca anul trecut şi cu 34% peste media ultimilor cinci ani.

Bani pentru fermieri

Reprezentanţii asociaţiilor agricole spun că pentru acest an, creşterile de producţie sunt datorate în special vremii favorabile, însă şi acordarea înainte de termenul-limită a sub-venţiilor agricole a avut o contribuţie importantă.

„A fost primul an în care fermierii au primit subvenţia înainte de campania de primăvară, în jurul datei de 1 martie. De obicei, banii veneau în jurul datei de 1 iunie. Banii primiţi mai devreme de agricultori, le-au redus cheltuielile cu 30-40%. În plus, numeroasele proiecte pe agricultură au început să dea rezultate care se văd în capitalizarea fermelor”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cât priveşte preţurile produselor agricole, grâul a ajuns să fie vândut de producători cu 60-65 bani, aproape la jumătate faţă de sfârşitul anului trecut.

În majoritatea regiunilor României, temperaturile au fost apropiate de limitele normale, mai puţin în unele zone din Vest, unde au depăşit cu 1-2 grade valorile normale.

Distribuţia precipitaţiilor a fost de asemenea bună, dar au rămas sub medie în Vest, iar vremea neobişnuit de călduroasă din iulie a afectat într-o oarecare măsură culturile de primăvară, se precizează în studiu.

În cazul culturilor de porumb, producţia la hectar este estimată la 3,9 tone, cu 5% mai mică decât anul trecut, însă cu 20,6% peste media ultimilor cinci ani.

La cartofi, producţia va fi de 15,12 tone la hectar, în creştere cu 12,4% faţă de nivelul din 2010, respectiv cu 5,4% peste media multianuală.

Surplus pentru export

Orzul de primăvară ar putea ajunge la un randament de 2,1 tone pe hectar, în urcare cu 17,3% faţă de 2010 şi cu 12,9% peste media ultimilor cinci ani, în timp ce producţia de orz de toamnă va fi de 3,13 tone la hectar, cu 8,4% mai mult ca anul trecut, dar cu 17,9% peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Producţia de rapiţă va fi de 1,79 tone pe hectar în acest an, nivel similar celui de anul trecut, dar cu 18,4% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani.

Culturile de floarea-soarelui vor avea în acest an un randament cu 2,4% mai redus decât în 2010, de 1,52 tone la hectar, cu 15% peste media perioadei 2006-2010.

Şi sfecla de zahăr va avea un randament mai redus decât anul trecut, de 37,5 tone pe hectar, în scădere cu 2,2%, însă va depăşi cu 12,8% media ultimilor cinci ani. Agricultorii consideră că producţia foarte bună din acest an va avea ca efect şi menţinerea, la intern, a unor preţuri mai scăzute la produsele agroalimentare, deşi tendinţa pe pieţele internaţionale este de creştere.

„Preţurile la produsele agricole au scăzut de la sfârşitul anului trecut. Pe piaţa internă nu au de ce să apară majorări de preţuri la alimente. Este de aşteptat ca o parte din producţie să fie exportată pentru că există cerere foarte mare, iar în unele zone europene se menţine un deficit”, a precizat Marcel Cucu, oficial
LAPAR.  

Prognoza agricolă

Cultură              Producţie               Creştere faţă              Creştere faţă de
                    medie (t/ha)              de 2010              media ultimilor 5 ani

Grâu                          3,46              23,5%                33,9%

Porumb                     3,86              -5%                    20,6%

Orz                            2,06              17,3%                12,9%

Floarea soarelui        1,52             -2,4%                 15%

Rapiţă                        1,79              0%                     18,4%

Cartof                      15,12              12,4%                5,45%

Sfecla de zahăr         37,5              -2,2%                 12,8%

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă