16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInca o banca gigant din SUA da faliment

Inca o banca gigant din SUA da faliment

» Cea mai mare banca de economii americana, Washington Mutual, este ultima victima a crizei financiare. J.P. Morgan Chase a cumparat reteaua bancara a Washington Mutual pentru 1,9 miliarde dolari, devenind astfel cea mai mare banca americana dupa valoarea depozitelor administrate.

Prabusirea institutiei financiare a fost alimentata de micsorarea ratingurilor, ceea ce a dus la caderea pretului actiunilor Washington Mutual. Dupa ce avea pierderi de 19 miliarde dolari, cauzate de credite ipotecare, institutia financiara americana a cautat un cumparator. Banca a fost declarata nesigura financiar dupa ce clientii Washington Mutual au retras, din 16 septembrie, 16,7 miliarde dolari din conturi.
J.P. Morgan Chase a fost ajutata de autoritatile americane deoarece tranzactia include doar activele bancare, fara a prelua datoriile Washington Mutual, inclusiv cele provenind de la actionari. Este a doua oara cand J.P. Morgan primeste ajutorul statului intr-o achizitie.
Federal Reserve, sistemul de banci centrale al Statelor Unite, a fost de acord sa acopere pierderi de maximum 29 miliarde dolari care ar putea fi generate de asimilarea activelor Bear Sterns in J.P. Morgan Chase.

Povestea de succes si esecul monumental
Washington Mutual a fost una dintre bancile vechi si cunoscute, considerata un exemplu stralucit al capitalismului american. Activele si titlurile bancii au crescut mult inca de la inceputul anilor ’90. Fostul director al bancii, Kerry Killinger, a intrat in firma in 1982 si a fost promovat in functia de presedinte in 1988.
Doi ani mai tarziu a devenit director general in institutia financiara ce avea active de doar 7 miliarde dolari.

Killinger a marit valoarea activelor la peste 300 miliarde dolari prin achizitii. Din 1990 pana spre finalul lui 2006, titlurile Washington Mutual au crescut de peste 20 de ori, pe cand indicele S&P 500 doar de patru ori.
Totusi, Killinger a fost si cel care a indemnat institutia financiara catre un drum care a mai distrus si alte companii americane. Mai mult de jumatate din imprumuturile de 227 miliarde dolari ale Washington Mutual pe sectorul imobiliar sunt considerate acum riscante. Ironia sortii sau nu, falimentul bancii a venit la fix 119 ani dupa ce Washington Mutual si-a obtinut independenta.

Principiul dominoului

 

A opta victima
Primul faliment mare al acestei crize a venit in 2 aprilie 2007, cand New Century Financial a cerut protectie sub legea falimentului. Institutia financiara americana a acordat un volum masiv de imprumuturi imobliare cu grad ridicat de risc. In 16 martie 2008, JP Morgan Chase achizitioneaza aproape falimentara Bear Sterns. Pe 11 iunie 2008, o agentie federala americana preia controlul IndyMac, o banca ce acorda credite imobiliare fara sa ceara adeverinte de venit. Guvernul american preia controlul gigantilor creditelor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac pe 6 septembrie. Pe 15 septembrie, Lehman Brothers cere protectie sub legea falimentului. American International Group este nationalizat si salvat de la faliment pe 17 septembrie.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă