17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn vigoare de la 1 iulie: punctul de pensie creşte la 1.000...

În vigoare de la 1 iulie: punctul de pensie creşte la 1.000 lei, medicamente compensate cu 90% din preţ pentru pensionari

Punctul de pensie a crescut, începând de astăzi, 1 iulie, de la 917,5 lei la 1.000 de lei, aceasta fiind cea de-a doua indexare din 2017, după cea care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

“Evident că se plătesc din luna aceasta. A fost aprobată de la începutului anului această majorare, înaintea aprobării bugetului de stat au fost prinşi banii pentru majorarea punctului de pensie. Vor primi banii în luna august, când primesc pensia pentru luna iulie", a declarat minisrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la România Tv, vineri seara, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că pensia socială minimă a crescut din martie de la 400 lei, la 520 lei, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să ajungă la 620 lei. De pensie socială beneficiază cei care nu au stagiul complet de cotizare.

În plus, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei/lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, potrivit unei Hotărâri adoptată vineri de Guvern. Până în prezent, beneficiau de compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei.

”De asemenea, a fost simplificată procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspunedere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporţie de 50%, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi, respectiv de 40%, din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă