31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn primul an se va simti o tendinta de crestere a inflatiei

In primul an se va simti o tendinta de crestere a inflatiei

O tendinta de crestere a inflatiei in Romania, in primul an dupa aderarea la Uniunea Europeana, se va face simtita daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in Polonia imediat dupa aderare in 2004, a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro Bank. „Firmele care activeaza in Romania vor trebui sa creasca salariile, apetitul pentru consum va creste si odata cu acesta si pericolul de a creste inflatia”, a precizat Radu Craciun, intr-un seminar pe probleme financiar-bancare organizat de ABN Amro.
Analistul bancar a aratat, pe de alta parte, luand ca exemplu tarile care au aderat in 2004, ca intrarea in UE a avut un impact pozitiv asupra valutelor proprii si a tras concluzia ca si leul ar trebui sa beneficieze, cel putin in primul an dupa aderare, de un impact pozitiv in raport cu celelalte valute, ceea ar putea sa reduca din pericolul inflationist.
Vorbind despre cresterea economica dupa momentul aderarii, Radu Craciun a apreciat ca nu va mai fi o crestere economica puternica dupa 2007. „Nu ne putem astepta la o crestere atat de puternica dupa 1 ianuarie 2007 precum cea de 6,5 la suta preconizata pentru sfarsitul anului 2006. Cresterea economica dupa 1 ianuarie 2007 ar putea fi de 5-5,5 la suta”, a spus Craciun.
Abordand subiectul deficitului bugetar, analistul bancar crede ca ar fi bine ca acesta sa ramana sub control, chiar si cu pretul cresterii anumitor impozite. „Mi se pare foarte important ca deficitul bugetar sa ramana la 3 la suta din PIB”, a explicat reprezentantul ABN Amro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă