19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn Centrul Istoric, firmele trag obloanele

In Centrul Istoric, firmele trag obloanele

Zeci de magazine, cafenele, restaurante care-si desfasoara activitatea in Centrul Istoric al Bucurestilor isi reduc pe zi ce trece incasarile, in conditiile in care zona a devenit o adevarata reduta strabatuta de transee. Dupa interzicerea circulatiei rutiere pe 54 de strazi, in urma cu doi ani, in primavara a intervenit o alta problema majora, si anume lucrarile de reabilitare a infrastructurii, care avanseaza in ritm de melc.

In ultima perioada, tot mai multe magazine si-au tras obloanele, din lipsa de musterii. Pe de alta parte, si unele firme care-si aveau sediile aici au decis sa se relocheze din pricina lipsei locurilor de parcare. O renumita cafenea se pregateste sa puna lacatul, aceeasi intentie avand-o si patronii unei cunoscute firme de comunicatii. In luna martie a acestui an, cu surle si trambite, dupa ce fusese anuntata de mai multe ori, au inceput lucrarile de reabilitare a strazilor din perimetrul Centrului Istoric.

Razboiul nervilor
In cazul strazii Smardan, una dintre cele mai importante artere din zona, termenul de finalizare a lucrarilor fusese anuntat pentru 1 septembrie. Dupa cum se prezinta insa situatia de la fata locului, sunt slabe sperante ca ele sa fie gata macar in primavara viitoare. Mai ales ca, o data cu inceperea sapaturilor, aici au fost descoperite niste vestigii arheologice.
"Primaria da vina pe constructor, constructorul pe arheologi, iar acestia din urma pe insuficienta fondurilor. In tot acest razboi al nervilor, noi vedem cum ni se subtiaza afacerile", spune presedintele Asociatiei Investitorilor din Centrul Istoric (AICI), Victor Iancu. El a adaugat ca, de cand au aparut aceste probleme, cifrele de afaceri ale comerciantilor din zona au scazut la jumatate.

Proiecte cu probleme
In opinia lui Iancu, totul se inscrie intr-un tertip al unor afaceristi "cu relatii sus-puse" de a pune mana la preturi de nimic pe spatiile comerciale din centru, prin falimentarea actualilor ocupanti. Aceasta, in conditiile in care aici s-au facut investitii serioase, suma minima pentru deschiderea unei cafenele fiind de 50.000 de euro.

Alte proiecte isi vad din ce in ce mai reduse sansele de materializare. Este cazul proiectului de deschidere a unui hotel de 12 camere pe strada Smardan, unde din imobilul respectiv nu pot fi evacuati chiriasii, carora Legislativul le-a prelungit perioada maxima de sedere. Unde mai pui ca nu exista acces auto.
In Centrul Istoric mai exista si o alta problema legata de chiriasi, mai exact de ocupantii abuzivi, de etnie roma, ai multor cladiri. "Cu cateva zile in urma, in cladirea de vizazi s-au mutat peste 30 de romi, bineinteles fara acte. Politistii au ridicat din umeri, spunand ca nu au ce le face, in timp ce potentialii clienti ai cafenelelor ocolesc zona", spune Iancu. El este de parere ca aspectul Centrului Istoric nu se va modifica prea curand, chiar si dupa terminarea lucrarilor la infrastructura. Multe cladiri au statutul juridic neclar, iar pentru celelalte sunt necesare avize stufoase in vederea renovarii. "Nu cred ca vom avea un Centru Istoric asa cum ne dorim cu totii mai devreme de zece ani de zile", a concluzionat presedintele AICI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă