11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn buzunarul românului nu se vede creşterea PIB-ului din statisticile INS

În buzunarul românului nu se vede creşterea PIB-ului din statisticile INS

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru, faţă de octombrie-decembrie 2012.

Cum sunt percepute de către companii date încurajoatoare de la INS? În buzunarele românilor sunt mai mulţi bani?

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) spune că la nivel micro, economia nu arată la fel de bine ca în statisticile INS, micile afaceri fiind strivite de taxe şi impozite. Efectul este însă compensat de rezultatele financiare a câtorva multinaţionale.

Citeşti şi: Firma lui Mircea Băsescu a intrat în insolvenţă

”Cifrele? Depinde ce vrei să prezinţi. Dacă ne uităm tot la un comunicat INS şi tot din luna februarie, vedem că, în România, câştigul salarial mediu a crescut, în 2013, cu 3,7% faţă de 2012, iar inflaţia cu 3,5%. Cât priveşte câştigul salarial real, care ţine cont şi de preţuri, adică cât îi intră românului în buzunar, acesta a crescut cu 2,1%, sub rata inflaţiei. Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare a scăzut. Deci, economia duduie, dar nu avem bani să cumpărăm ce avem nevoie”, spune secretarul general al AOAR.

Numărul insolvenţelor, în creştere

O altfel de economie decât cea văzută de INS este prezentată de studiul Coface. Analiza arată că, în 2013, s-au deschis circa 26.400 de noi cazuri de insolvenţă, cu 2% mai multe decât cu un an înainte. Acestea sunt date preliminare, cifrele finale fiind aşteptate la sfârşitul primului trimestru al acestui an. Coface arată că este îngrijorător faptul că anul trecut s-a înregistrat un număr record al insolvenţelor în rândul companiilor medii şi mari.

Citeşte şi: Culisele intrării în insolvenţă a Carrefour România

Astfel, Coface estimează că, în urma insolvenţelor dn 2013, au rămas datorii cumulate de aproximativ 16 miliarde de lei, 40% dintre acestea afectând sistemul bancar, iar 60% partenerii privaţi. Aceştia din urmă, se pot regăsi în incapacitate de plată către furnizorii lor, tocmai din aceste cauze.

Pe de altă parte, intrarea în insolvenţă a celor peste 26.000 de companii a determinat pierderea a circa 100.000 de locuri de muncă, 60% dintre acestea fiind concentrate în cinci sectoare: fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte; construcţii; fabricarea substanţelor şi produselor chimice; alte activităţi de servicii persoanele şi industria metalurgică.

Citeşte şi: Blue Air Transport Aerian, în faliment

Din datele BNR, în 2013 au fost refuzate la plată sume în valoare de 8,65 milioane de lei, faţă de 8 milioane în 2012.

Studiul Coface arată că, deşi numărul firmelor nou înfiinţate a rămas relativ stabil în primele 11 luni ale lui 2013, acestea nu acoperă nici măcar jumătate din numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în perioada respectivă. Astfel, anul trecut şi-au înterupt activitatea circa 143.000 de firme, iar aproximativ 90.000 de societăţi au fostînfiinţate în intervalul 2011-2012.

Cele mai citite

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...

Simona Halep, cotată surprinzător de bine la câștigarea Australian Open 2025. Șanse mai mari decât o jucătoare din top 10 WTA

Fostul lider mondial revine în circuit după o pauză lungă, iar bookmakerii îi oferă o cotă uluitoare pentru câștigarea primului turneu de Grand Slam...

Generația Z: Factor cheie pentru viitorul inteligenței artificiale până în 2030

Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă