Pro si contra. Periferia incepe sa atraga investitori, insa exista inca multe persoane care nu ar accepta sa se mute din oras.
Sa stai in oras sau la periferie? O astfel de dilema se naste atunci cand exista fonduri pentru achizitionarea unei case, insa viitorii proprietari au opinii diferite. Maria Avramescu, manager al agentiei Ideal Casa, este de parere ca in anii trecuti periferia era preferata de persoane trecute de varsta a doua, care alegeau sa se retraga de la bloc la casa, sa se bucure de spatiu mai mare si confort.
Tendinta actuala include insa si cuplurile tinere care, in numar din ce in ce mai mare, opteaza pentru a lucra in oras, dar a locui in vecinatatea sa. "Este adevarat ca, pentru moment, periferia Capitalei este una cu o infrastructura inca primitiva, insa investitiile masive din partea persoanelor particulare vor atrage, logic, investitii din partea retailerilor, bancilor si chiar din partea statului", precizeaza expertul imobiliar.
Pe de alta parte, trebuie tinut cont si de avantaje. Cel mai mare avantaj este reprezentat de faptul ca, beneficiind de un buget asemanator cu cel necesar achizitionarii unui apartament cu doua camere in oras, se poate ridica o casa cu o suprafata mult mai mare in apropierea sa. In plus, exista si posibilitatea de a exploata terenul din jurul casei dupa bunul plac al fiecaruia, mai spune Maria Avramescu.
Confortul de la margine
Alexandru M. a ales sa-si construiasca o casa la Pasarea, la aproximativ 20 de kilometri de Bucuresti. Motivele care au stat la baza alegerii sale tin de "confort, spatiu si linistea pe care in oras nu le gasesti". Desi pentru moment zona respectiva nu este una foarte dezvoltata din punct de vedere al infrastructurii, totusi Alexandru apreciaza ca, in cativa ani, dat fiind ritmul in care se construiesc casele in zona, situatia se va schimba. El este convins ca vor aparea supermarketuri, banci, restaurante, cabinete medicale, benzinarii, adica tot ce este necesar traiului de zi cu zi, in timp ce starea drumurilor se va imbunatati. "Pe de alta parte, gandind in perspectiva, zona pe care am ales-o mi se pare una ideala pentru a-ti creste copiii, departe de traficul infernal al Capitalei sau de zgomotul specific unui oras mare, dar, in acelasi timp, situata indeajuns de aproape de Bucuresti, cu o cale de acces facila", adauga proprietarul.
Dependenta urbana
Pe de alta parte, Cosmin M. a optat pentru o casa in Bucuresti, motivandu-si decizia prin faptul ca a trait 25 de ani intr-un asemenea mediu si s-a obisnuit. Mai mult, are si anumite tabieturi, reflexe si locuri preferate pentru distractie, cumparaturi.
"Parintii mei locuiesc in apropiere. si socrii si prietenii pe care ii am de ani intregi, toti suntem in contact permanent, ne ajutam, iar distanta mica dintre noi ne ofera un mare avantaj in relatie", mai spune Cosmin.
Parerea Psihologului
Portretul cumparatorilor
Persoanele care opteaza pentru case in afara orasului sunt, in general, caractere carora le place ca, dupa o zi de munca, petrecuta in agitatia citadina, sa se relaxeze in curtea casei, la un gratar, cu rudele si prietenii, bucurandu-se de aer, spatiu si intimitate. In schimb, cei care aleg sa locuiasca in oras sunt oameni care prefera o conectare permanenta la spatiul urban.
Sursa: Adriana Dudau, psiholog