4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn asigurări, volumul a scăzut, dar calitatea a crescut

În asigurări, volumul a scăzut, dar calitatea a crescut

Fără o revenire a economiei, piaţa asigurărilor va rămâne în 2011 la acelaşi nivel ca în 2010.

În 2010, supravegherea în asigurări a împlinit 18 ani. Vă invităm să aflaţi principalele repere ale industriei locale de asigurări din această perioadă, momentele-cheie ale anului care tocmai se încheie, dar şi perspectivele pieţei de profil, dintr-un interviu cu Angela TONCESCU, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

PRIMM: Cum a fost afectată piaţa asigurărilor de contextul economic actual?

A.T.: Din punct de vedere cantitativ, se ştie deja că piaţa de asigurări a resimţit evoluţiile descrescătoare ale altor pieţe, cum ar fi, de exemplu, piaţa vânzărilor auto sau cea a creditelor bancare, dar şi creşterea şomajului, scăderea veniturilor disponibile ale populaţiei şi aşteptările pesimiste ale acesteia cu privire la siguranţa financiară, astfel că nu voi intra în detalii.

Situaţia este însă cu totul alta din punct de vedere calitativ, întrucât în ultimii doi ani au fost puse în practică proiecte importante pentru dezvoltarea pieţei de asigurări şi creşterea gradului de protecţie a intereselor asiguraţilor. Mă refer la introducerea constatării amiabile de accident, la înfiinţarea Institutului de Management în Asigurări, la organizarea şi susţinerea a numeroase seminarii de pregătire profesională a specialiştilor societăţilor de asigurare pentru implementarea viitorului concept de solvabilitate Solvency II.

De asemenea, în seria măsurilor luate de CSA în beneficiul consumatorilor de asigurări se înscriu şi aplicarea sistemului bonus-malus, emiterea electronică a asigurărilor RCA, reglementarea modalităţii de rezolvare a reclamaţiilor şi urmărirea respectării de către asigurători şi brokeri a obligaţiei de informare a consumatorilor.

PRIMM: Care consideraţi că sunt principalele cauze care au dus în 2010 la evoluţia pozitivă pe segmentul asigurărilor de viaţă?

A.T.: Într-adevăr, cifrele la 9 luni arată că volumul de prime subscrise din asigurări de viaţă a crescut cu circa 3% faţă de anul anterior. Evoluţia pozitivă se datorează creşterii cu 18% a asigurărilor de tip unit-linked, clasă de asigurări care reprezintă 38% din toate subscrierile din asigurări de viaţă. De asemenea, volumul de răscumpărări totale evoluează în continuare pe un trend descendent, marcând o scădere cu 10% comparativ cu perioada similară din 2009.

Apreciez că asiguraţii înţeleg tot mai bine faptul că asigurările de viaţă le pot oferi, pe lângă preluarea riscurilor specifice, şi posibilitatea de a economisi pe termen lung, iar datorită diversificării instrumentelor financiare cuprinse în planurile de investiţii disponibile ar putea obţine randamente mai bune comparativ cu alte instrumente de economisire. De asemenea, cred că asiguraţii au început să conştientizeze că nu este în avantajul lor să răscumpere poliţele înainte de maturitate, în pofida incertitudinii cu privire la climatul economic.

PRIMM: După un efort de peste 6 ani al CSA, al industriei româneşti de asigurări şi al autorităţilor, în acest an a fost emisă prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. Care este importanţa acestui moment pentru piaţa de profil?

A.T.: Ca în cazul oricărui alt proiect aflat la început de drum, mai ales dacă acesta se adresează unui număr foarte mare de consumatori, este de înţeles să nască temeri, reticenţă sau poate chiar suspiciuni. De aceea, consider că este foarte important ca reprezentanţii pieţei de asigurări, ai autorităţilor statului şi nu numai să explice populaţiei faptul că această asigurare nu este o nouă taxă, ci este menită să despăgubească daunele suferite de locuinţele lor ca o consecinţă directă sau indirectă a manifestării celor 3 riscuri de catastrofe naturale asigurate.

Întrucât forma obligatorie a asigurării reprezintă un instrument de protecţie minimă în caz de dezastru, cu tarife de primă stabilite la niveluri acceptabile, poate că această activitate nu va reprezenta o afacere importantă pentru piaţa de asigurări. În schimb, aplicarea sistemului de asigurări obligatorii poate reprezenta un alt pas în educarea populaţiei cu privire la ce înseamnă protecţia prin asigurare, creând astfel terenul pentru creşterea activităţii de subscriere a asigurărilor facultative.

PRIMM: Ce noi tendinţe îşi vor pune amprenta asupra dezvoltării pieţei de asigurări în 2011, după încă un an de criză, dominat de restructurări şi regândiri de strategii?

A.T.: În condiţiile în care piaţa asigurărilor este strâns conectată cu alte pieţe şi cu evoluţia mediului de afaceri din alte sectoare, este foarte dificil de avansat o prognoză cât mai aproape de realitate. Dacă contextul economico-social nu se va schimba semnificativ într-o direcţie bună, ne aşteptăm ca piaţa să evolueze în aceiaşi parametri ca anul acesta sau să rămână la acelaşi nivel. Din această perspectivă, dacă situaţia economico-socială nu se va îmbunătăţi, asigurătorii vor avea misiunea destul de dificilă de a menţine un echilibru între capacitatea financiară şi priorităţile de consum ale consumatorilor, pe de o parte, şi necesitatea de a încheia contractele de asigurare la niveluri de primă determinate actuarial, care să le permită ulterior onorarea obligaţiilor de plată asumate, pe de altă parte.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...
Ultima oră
Pe aceeași temă