12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitul minim a fost suspendat in comisii

Impozitul minim a fost suspendat in comisii

» Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, masuri fiscale anticriza care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri.

» Printre aceste masuri se numara reducerea TVA pentru constructii noi la 5%, suspendarea impozitului minim si un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%.

» Impactul bugetar al masurilor fiscale anticriza a fost evaluat la 2,5 miliarde lei.

Parlamentarii au aprobat duminica cinci amendamente ale deputatului PNL Daniel Chitoiu, printre care suspendarea impozitului minim, aplicarea unui impozit pe venit de 3% pentru microintreprinderi si reducerea TVA pentru constructia si tranzactiile de locuinte la 5%. De asemenea, au mai fost adoptate: eliminarea nedeductibilitatii TVA in cazul autovehiculelor si combustibilului si scaderea majorarii de intarziere la plata de la 0,1%, in prezent, la 0,05%. Impactul bugetar al aplicarii acestor masuri este de aproximativ 2,5 miliarde lei. Amendamentul  care viza o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate pentru contribuabilii care achita la termen platile a fost respins. Amendamentele trebuie insa sa treaca si de votul in plenul Parlamentului pentru a intra in vigoare.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat ca suspendarea impozitului minim va avea un impact bugetar de un miliard de lei, cota redusa la 5% TVA la constructia de locuinte – 960 de milioane de lei, iar nedeductibilitatea TVA pentru automobile – 500 milioane de lei.
Suspendarea aplicarii impozitului minim a fost propusa si de reprezentantii Guvernului, care au sustinut ca acesta si-a produs deja "efectul curativ de deratizare a economiei", peste 73% din firmele inchise dupa introducerea impozitului minim fiind inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzactii ilicite.

Reprezentantii organizatiilor patronale considera ca suspendarea aplicarii impozitului minim si inlocuirea acestuia cu un impozit forfetar doar pentru anumite domenii greu controlabile din punct de vedere fiscal reprezinta o masura corecta in contextul actual.
"Daca este adevarat ce spun reprezentantii Guvernului, ca aplicarea impozitului minim a avut un efect de curatare a economiei, atunci, cel putin teoretic, nu ar mai trebui aplicat. Nu mai ai ce sa iei daca firmele cu activitati ilicite sau care erau inactive s-au desfiintat intr-o proportie foarte mare. Insa se poate continua aplicarea unui impozit forfetar in sectoare unde trebuie combatuta evaziunea fiscala, cum ar fi hotelaria si restaurantele. Noi am solicitat inca de anul trecut ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa faca publice, cel putin o data la sase luni, rezultatele controalelor la aceste firme banuite de evaziune fiscala. Ar trebui sa stim cate firme au fost controlate si ce s-a constatat. Pana in prezent, nu am vazut astfel de rapoarte", a precizat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania – AOAR.
Un alt amendament aprobat de Comisiile reunite de buget-finante se refera la mentinerea aplicarii unui impozit pe venit de 3% in cazul microintreprinderilor, care ar fi trebuit sa plateasca incepand din 2010 impozitul pe profit, de 16%.
Parlamentarii au aprobat scaderea TVA pentru tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%, masura cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.
"Masura de aplicare a unei TVA de 5% pentru constructii noi este aplicata si de alte tari din Uniunea Europeana. Se impun de obicei unele conditii de suprafata, utilitati etc. Masura ar trebui aplicata pentru locuinte noi destinate clasei medii. O astfel de decizie ar putea debloca piata constructiilor", a mentionat reprezentantul AOAR.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă