25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitul de 85% s-a aprobat, nu se ştie cui se aplică

Impozitul de 85% s-a aprobat, nu se ştie cui se aplică

Premierul Ponta şi consilierul său Blănculescu s-au contrazis pe seama destinatarilor impozitului „pe obrazul gros“. Ponta susţine că Ordonanţa din 6 iunie vizează doar conducerea ASF, Blănculescu că sunt vizate toate compensaţiile acordate celor cu funcţii de conducere, la stat sau privat.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută privind Autoritatea de Supraveghere Financiară include doar trei articole, dintre care unul modifică articolele din ordonanţa de înfiinţare a ASF reducând numărul de membri, al doilea articol stabileşte că, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere, iar ultimul articol reglementează condiţiile de demitere a managerilor de spitale. Cum articolul doi nu face nici o referire că ar fi vorba doar de conducerea ASF, concluzia care s-a desprins a fost că Guvernnul va taxa toate indemnizaţiile compensatorii acordate celor debarcaţi din funcţii de conducere, indiferent că sunt la stat sau la privat.

S-au găsit şi justificări. „Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când le era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei, se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie”, a spus Ionel Blănculescu la Realitatea TV.

Premierul a simţit nevoia să clarifice lucrurile din Germania. “Nu doar că nu se aplică în mediul privat, nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%”.

Mă rog, poate la Oltchim n-ar fi stricat să le impoziteze, având în vedere cum a fost condusă compania spre faliment. Una peste alta, adevărul este că Ordonanţa e prost redactată şi naşte interpretări. Lucru ce n-a sărit în ochii avizaţi ai contra-semnatarilor – ministrul Finanţelor, Chiţoiu şi cel delegat pentru buget, Voinea. Probabil că la trecerea prin Parlament se vor face modificările necesare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă