Majorare. Bucurestenii care detin proprietati imobiliare vor plati mai mult catre primarie incepand cu anul viitor.
Proprietarii de case, terenuri sau apartamente din Bucuresti vor plati, incepand cu anul viitor, taxe si impozite mai mari cu aproximativ 15% fata de valorile curente. Astfel, potrivit unui proiect de hotarare al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru cladiri din beton sau caramida arsa, care au instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, valoarea impozabila pe metrul patrat va fi cu 806 lei fata de 702 lei in acest an, in timp ce, pentru acelasi tip de cladire, dar fara utilitati, valoarea impozabila va creste de la 417 lei, cat este ea in prezent, la 478 lei in 2010. Totodata, la cladirile din lemn sau caramida arsa, valoarea impozabila va fi de 219 lei, fata de 191 lei in prezent.
Fara efect asupra preturilor
Cresterea valorii impozitelor nu va afecta preturile practicate in zona tranzactiilor, sunt de parere unii experti imobiliari. "Desi pentru proprietari, impozite mai mari inseamna cheltuieli mai mari, totusi acestia stiu ca respectivele sume nu sunt din categoria celor recuperabile la vanzare, mai ales ca vorbim de zeci sau cel mult cateva sute de euro", spune Florin Dragomirescu, manager al companiei Luxury Imob Invest. Expertul este de parere ca, pentru acele persoane care detin in proprietate mai multe case si/sau terenuri, situatia va fi mai putin placuta, sumele alocate impozitelor anuale crescand semnificativ.
O alta modificare in procedura de impozitare consta in faptul ca valoarea impozabila se va modifica in functie de zona in care este amplasata cladirea, de inaltimea si vechimea constructiei, precizeaza Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Ideal Casa. Specialistul adauga ca masura este una fundamentata in baza unei hotarari de guvern emise in luna august care permite autoritatilor locale sa majoreze impozitele, taxele si amenzile cu pana la 20% fata de valorile existente in prezent.
Potrivit aceleiasi hotarari, se modifica valoarea taxelor percepute de administratiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizatii sau certificate. Spre exemplu, daca pana acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafata de pana la 150 mp se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsa intre 4 si 5 lei.
Valori
Si in cazul terenurilor taxele vor fi mai mari, cresterea fiind de pana la 15%. Spre exemplu, un hectar de teren intravilan in zona A va fi taxat cu 8.921 lei, fata de 7.774 lei in prezent. Pentru zona B, cresterea va fi de la 4.408 la 6.455 lei, pentru zona C – de la 4.880 la 5.600 lei, iar pentru zona D – de la 3.339 la 3.832 lei.
Sursa: Consiliul General al Municipiului Bucuresti