12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImporturile de telefoane mobile s-au dublat fata de 2007

Importurile de telefoane mobile s-au dublat fata de 2007

» In primele patru luni ale anului 2008, importurile de telefoane mobile au crescut cu 122%.

» In tandem cu boom-ul importurilor, operatorii mari de telefonie mobila din Romania au inregistrat cresteri pe masura ale numarului de abonati.

Telefonia mobila, una dintre cele mai prolifice piete autohtone, a reusit sa inghita in prima parte a anului importuri de celulare in crestere cu 122%. Astfel, pentru primele patru luni ale anului curent, importurile de telefoane au ajuns la 3,5 milioane de unitati, de peste doua ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut, cand s-au importat 1,5 milioane de unitati, conform datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS). Aceasta explozie a importurilor de telefoane mobile a determinat totodata si o crestere a numarului de abonati si utilizatori de cartele pre-paid pentru operatorii din domeniu. Astfel, la 30 iunie 2008, Orange Romania avea 10 milioane de clienti, in crestere cu 18% fata de prima jumatate a anului trecut, Vodafone Romania – 9,2 milioane de clienti, corespunzator unei cresteri de 12,8%, iar Cosmote a atins cifra de 4,2 milioane de utilizatori in primul semestru al anului curent, cu o crestere de 128% fata de 2007.

Cifrele oferite de operatori con-firma galopul pietei. "Inca din primele luni ale anului 2008 importul de telefoane a atins si chiar a depasit cifrele anului precedent. Estimarile s-au adeverit si cu o crestere de aproximativ 16% a importurilor in primul semestru din 2008", ne-a declarat Larissa Zota, product manager la Orange.
Amprenta importurilor s-a facut simtita si in ceea ce priveste rezultatele financiare ale celui de-al treilea mare operator autohton, Cosmote. "Vanzarile de telefoane mobile din reteaua de magazine proprii, dar si prin intermediul partenerilor nostri au crescut semnificativ, acest lucru fiind vizibil si prin prisma rezultatelor financiare inregistrate de companie. Fata de anul trecut, estimam o crestere a importurilor in prima jumatate a anului 2008 cu circa 15-20%", ne-au spus oficialii Cosmote.

In acelasi timp, majoritatea beneficiarilor serviciilor oferite de operatori opteaza pentru o solutie fara constrangeri. Astfel, in martie 2008, 36% din baza totala de clienti Vodafone Romania foloseau abonamentul, iar restul de 64% cartela preplatita. Cosmote este in aceeasi situatie, conform estimarilor pentru anul 2007 ponderea utilizatorilor prepaid fata de postpaid fiind in jurul valorii de 80% la 20%.
Telefoanele preferate de romani sunt cele din clasa economic, "insa cumparatorul autohton incepe sa treaca incet-incet catre clasa multimedia", ne-a spus Liviu Stoica, director general Fonica, unul dintre principalii dealeri ai Vodafone. Clasa de telefoane de lux este pe al treilea loc in preferintele clientilor. Stoica ne-am mai spus ca anul acesta a adus firmei pe care o conduce o crestere de 17% la vanzari de telefoane, pana la aproximativ 60.000 de unitati.

De unde?
» Principalul furnizor de telefoane mobile al Romaniei este Republica Populara Chineza, cu un numar de 1.733.969 de celulare in primele patru luni ale anului curent. China este urmata de Ungaria (932.954 celuare) si India (186.408). Desi nu au intrat in primii trei, importuri consistente vin si din Germania (170.035), Coreea de Sud (152.185) si Finlanda (61.577).

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă