Un teritoriu incarcat de istorie, scena a unor permanente conflicte de natura religioasa, Israelul cauta sa isi dezvolte constiinta nationala prin intermediul Ierusalimului, o regiune cumuland esenta secolelor sale de existenta tensionata.
Simbol al turismului de factura spirituala, Ierusalimul este apreciat drept pamant sfant de catre iudei, musulmani si crestini, trei din totalul celor patru mari credinte monoteiste ale lumii. De aici deriva importanta sa strategica, cat si inestimabila valoare cultural-religioasa demonstrata.
Oras reper al credintei monoteiste
Situat la granita dintre Israel si Autonomia Palestiniana, orasul si-a triplat suprafata odata cu reunificarea teritoriilor in 1967, anul cuceririi sale de catre fortele militare sioniste. Tot atunci, guvernul israelian a adoptat o lege prin care permitea accesul liber la Locurile Sfinte al tuturor pelerinilor, indiferent de orientarea religioasa dovedita. Astfel, noua capitala a putut sa-si dezvolte pe parcursul ultimelor decenii o serie de circuite turistice, cu semnificatie istorica si culturala aparte, destinatii cu puternica influenta spirituala si importante centre de pelerinaj. Cu o populatie numarand peste 700.000 de suflete, din care aproape trei sferturi declarati adepti ai cultului mozaic, Ierusalimul obtine consemnarea zonei sale centrale, denumita si "Orasul vechi", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din 1982. Aceasta regiune atestata documentar acum 4 milenii, cu 1.000 de ani inainte de a fi aleasa pentru prima oara capitala a statului iudeu de catre Regele David, beneficiaza de existenta a patru sectoare distincte si anume cartierul musulman, crestin, evreiesc si armean. Acestea dezvolta constante si foarte apreciate puncte de interes, imbinand caracterul istoric cu cel profund religios. In spatele zidurilor inconjurand "Orasul vechi", se afla mormintele unor renumite personaje biblice care de-a lungul vremii au scris istoria framantata a acestor locuri, dar si legendara Gradina a Ghetsemani, parcul cu maslini unde Iisus a cautat alinare, in asteptarea sacrificiului Sau suprem. Centrul cetatii Ierusalim situat la 800 de metri altitudine, ofera coplesitoare repere tuturor celor care ii trec pragul. Credinciosii musulmani vin sa se reculeaga intr-o magnifica moschee inchinata spiritualitatii lumii arabe, stralucitoarea Qubbat as-Sakhra. Putin mai incolo, ortodocsii evrei murmura rugaciuni la baza Zidului Plangerii, ramasitele celui de-al Doilea Templu distrus de romani in jurul anului 100, o marturie inca vie a unei credinte milenare. In afara tuturor acestor mirifice sanctuare, Ierusalimul beneficiaza si de un impresionant numar de muzee, precum cel al Israelului, cea mai mare si mai prestigioasa institutie de profil, adapostind numeroase colectii de pictura sau sculptura dar si o serie de artefacte celebre precum faimoasele Manuscrise de la Marea Moarta. De asemenea, Muzeul Islamic unul dintre cele mai vechi ale statului, precum si o serie de case memoriale, alaturi de muzeele inchinate lui David, al doilea rege al poporului israelit, fac parte integranta din vastul complex cultural, etalat de-a lungul circuitelor turistice efectuate in oras. In general, pretul unui bilet de acces variaza, pornind de la 10-15 shekeli, aproximativ 2,5 euro.
Pasind pe urmele lui Hristos
Miracolul Invierii este slavit aici in fiecare an de catre crestini, reiterandu-se pas cu pas intregul traseu al crucii, de-a lungul tristei si plinei de patimi Via Dolorosa. Pe dealul Golgota, locul rastignirii lui Hristos, se ridica mandra si mustind de istorie Bazilica Sfantului Mormant, un simbol al spiritualitatii crestine, spatiul in care Slujba Invierii capata in fiecare an un caracter aparte. Incepand cu Duminica Floriilor, momentul intrarii lui Hristos in Ierusalim si timp de o saptamana intreaga pana in ziua sarbatorilor pascale, crestinii participa in numar mare la o serie de slujbe religioase efectuate zi de zi, in orasul sfant. In Saptamana Mare pelerinii parcurg cateva scurte excursii comemorative; in ziua de miercuri la Coenaculum locul de pe Dealul Sion unde Iisus a cinat alaturi de cei 12 apostoli ai sai, iar in Vinerea Patimilor zi de post negru, traversand cu spinarile incovoiate sub cruci, calea rastignirii Mantuitorului. Centru politic, cultural si religios, Ierusalimul ramane atat pentru crestini cat si pentru iudei sau musulmani unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj si totodata, datorita masivei sale influente spirituale, un permanent focar al conflictelor Orientului Apropiat.
Modalitati de cazare si transport in Orasul Sfant
Un sejur la Ierusalim in perioada sarbatorilor Pastelui se situeaza intre 800 si 1.200 de euro de persoana pentru o perioada de sapte zile cu transport pe calea aerului. Pentru a ajunge aici pe cont propriu, turistii romani pot achizitiona bilete de avion la preturi pornind de la 280 de euro dus-intors pe distanta Bucuresti – Tel Aviv, de aici apeland la variante de transport pe calea ferata, un tichet de tren intre Tel Aviv si Ierusalim situandu-se in jurul a patru euro dus sau sapte euro cu tot cu bilet de intoarcere. Cei care vor dori sa efectueze rezervari pentru cazare din timp, pot beneficia de preturi in camere de hotel la trei si patru stele cuprinse intre 65 euro de persoana camera dubla si 110 de euro pe noapte incaperea standard cu un singur pat.