In Monitorul Oficial nr. 653/22.07.2005 a fost publicata Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Legea cuprinde un numar de 17 titluri si a intrat in vigoare ieri, 25.07.2005.
Pachetul de legi privind proprietatea funciara cuprinde modificari si completari ale Legii fondului funciar nr. 18/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, si ale Legii nr. 169/1997 si Legii nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, cu modificarile si completarile ulterioare, si urmatoarele legi noi: Legea privind circulatia juridica a terenurilor si Legea privind renta viagera.
Modificarea si completarea legilor fondului funciar au ca scop finalizarea reconstituirii dreptului de proprietate, reglementand distinct doua aspecte: dispozitii procedurale care sa urgenteze aplicarea legislatiei funciare si definitivarea proceselor aflate in curs de judecata; reglementari de continut care sa asigure realizarea principiului „restitutio in integrum”, asumat de Romania fata de Consiliul Europei cu ocazia adoptarii Rezolutei nr. 1123 a APCE din aprilie 1997.
Principalele modificari
Cele mai importante modificari aduse Legii fondului funciar nr. 18/1991 si Legii nr. 1/2000 se refera la: consacrarea regulii vechiului amplasament cu respectarea atribuirilor in proprietate legale din perioada anterioara; consacrarea suprematiei reconstituirii in fata constituirii dreptului de proprietate privata; restituirea terenurilor agricole la nivelul ultimei reforme agrare (Legea 187/2.03.1945), respectiv anul 1948 in cazul padurilor; pentru paduri nu exista limita de suprafata, proprietarii urmand a primi inapoi tot ce detineau la data nationalizarii; restituirea constructiilor aferente terenurilor agricole si forestiere situate in extravilan; reintroducerea probei cu martori; despagubirea proprietarilor pe ale caror terenuri se afla investitii vandute in mod legal de stat la valoarea justa a acestor terenuri; simplificarea conditiilor de reconstituire a dreptului de proprietate si accelerarea punerii in posesie si a emiterii titlurilor.
Reglementari noi
Noile reglementari cu privire la circulatia juridica a terenurilor au in vedere simplificarea si fluidizarea tranzactiilor de terenuri cu scutirea de taxe de timbru si timbru judiciar pentru terenurile ce se tranzactioneaza in vederea constituirii de exploatatii agricole.
Reglementarile privind renta viagera completeaza cadrul legal privind stimularea circulatiei juridice a terenurilor si infiintarea de exploatatii agricole viabile.
Modificarile la Legea cadastrului si publicitatii imobiliare urmaresc introducerea cadastrului pe cheltuiala statului, apropierea serviciilor de cadastru de domiciliul cetatenilor prin extinderea numarului de birouri de cadastru la nivel national si liberalizarea profesiei de expert cadastral.
Reglementarile privind accelerarea judecatilor in materie funciara au in vedere sa puna capat incertitudinii, sa scoata proprietatea si pe proprietari din hatisurile justitiei prin crearea de complete specializate in cadrul instantelor, scurtarea termenelor de judecata, simplificarea administrarii probelor si a procedurilor de citare, eliminarea caii de atac a apelului si simplificarea punerii in executare a hotararilor emise.