36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIepurasul goleste rafturile in beneficiul comerciantilor

Iepurasul goleste rafturile in beneficiul comerciantilor

Furia cumparaturilor a cuprins in aceste zile pe toata lumea, care practic inunda la orele serii magazinele. De la hypermarketuri si pana la ultimul chiosc de cartier – toate sunt pline ochi de cumparatori. Bauturile, cozonacii, ouale de ciocolata si de gaina dispar in sacosele hulpave, golind rafturile comerciantilor. Cum iepurasul de Pasti e nu numai mancacios, ci si darnic cu cei dragi, produsele nealimentare se vand la fel de bine. Se cumpara cu frenezie haine, cosmetice, incaltaminte, vesela si obiecte decorative. Comerciantii vin si ei in intampinarea clientilor, promovand avalanse de oferte speciale pana pe data de 22 aprilie.

Este abia inceputul

Responsabilii de raioane din hypermarketuri, in baza experientei pe care au acumulat-o de cativa ani incoace, apreciaza ca acesta este numai inceputul si ca romanii isi vor mai ciocni cosurile unii de altii, in marea inghesuiala, chiar pana in ajun de Pasti. "Este abia inceputul. Afluxul mare de cumparatori se va subtia putin abia vineri, cand toata lumea se retrage pentru a prepara mancarea pentru masa de Pasti. Pana atunci fiecare cumpara ce poate”, ne-a declarat Ion Petrica, gestionar al unui raion de mezeluri dintr-un supermarket bucurestean. Oamenii dau navala in magazine in general dupa ora 16, cand ies de la serviciu.
"Se cumpara cozonaci, dulciuri, oua de ciocolata si de gaina, carne, mezeluri, legume, fructe, orice, orice”, ne-a spus Oana Ionescu, reprezentanta de vanzari a unui hypermarket. Casierele sunt printre angajatii care cuantifica cel mai bine furia cumparaturilor: "De la valoarea medie a unei facturi de 50-60 de lei, cat era inainte de aceasta nebunie, s-a ajuns la peste 150 de lei, aproape cat de Craciun, si o sa mai creasca pentru ca oamenilor acum li se dau primele de Pasti”, a afirmat Marusia Oproiu, incasator la supermarket.

O noua tendinta: hrana de-a gata

"Pentru ca oamenii s-au obisnuit sa nu mai faca un asa mare efort cu coptul cozonacilor, cu prepararea pastii si a fripturilor, vanzari record inregistreaza si raioanele de semipreparate. Acestea sunt cautate indeosebi inaintea sarbatorilor de catre cei carora timpul nu le-a permis sa pregateasca mai nimic. Ei cumpara de aici si pun direct pe masa”, ne-a spus Laurentiu Maris, un alt comerciant. Tot pentru acesti cumparatori ocupati s-au inventat insa cozonacii la cutie, romanesti, dar si de import, adusi preponderent din Italia. Preturile cozonacilor autohtoni cu nuca, mac sau stafide (ori cu toate ingredientele) variaza intre 2,6 si 8 lei noi iar cei de import, mai sofisticati, cu fructe, alune, ciocolata si creme diverse (de lamaie, de whisky, de afine etc.), costa intre 15 si 40 lei noi. "Sunt foarte buni acesti cozonaci din import, dar ei nu sunt cozonaci de-ai nostri in sensul propriu al cuvantului, ci doar niste prajituri din care tai cate o felie si ii servesti pe toti de la masa, dar numai dupa ce mananca cozonacul nostru”, ne-a marturisit Maria Apostolescu, clienta a comerciantilor de cozonaci. Ouale gata vopsite sunt si ele mult apreciate de cei care nu dispun nici de timp, dar nici de rabdare sa le picteze pentru a fi ciocnite cu ocazia mesei de Pasti. "Nu ma apuc eu acum de vopsit oua daca pot sa le iau gata facute. Lucrul este valabil si pentru pasca, pe care am cumparat-o cu 4 lei si are si ciocolata, si pentru cozonac, si pentru drob, adica aproape pentru tot”, ne-a spus Claudia Gaina, o alta persoana aflata in hypermarket la cumparaturi. Alti oameni sunt insa de parere ca ouale trebuie vopsite acasa, in coji de ceapa, care nu sunt toxice: "Noi le vopsim de 15 ani in coji de ceapa. Fierbem mult timp cojile, dupa care le mai fierbem un timp cu ouale. Insa, chiar daca ouale le preparam, cozonac nu mai facem de mai multa vreme, pentru ca nu merita efortul”, ne-au marturisit sotii Bunea, doi bucuresteni plecati la umplut sacosele pentru Pasti.

Preturi

Oferta de produse a marilor magazine este asezonata cu o oferta de preturi care mai de care mai competitive. Iata cateva dintre acestea: miel – 14 lei/kg; cozonac cu mac de 600 g – 2,69 lei pe bucata; iepurasi de ciocolata de 100 g – 4,55 lei pe bucata; pachet de curatenie – 11,52 lei pentru trei produse; salam de caprioara si mistret – 5,29 lei 100 g; "platouri si pachete festive” cu mezeluri – intre 9,99 si 15,99 lei; o caserola cu noua oua (crude) – 3,32 lei; drob de miel (preparat) – 18,99 lei pe kg; somon – 25,98 lei pe kg.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă