21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIalomiţianu, despre evoluţiile de pe pieţe: Nu e nevoie de alte măsuri,...

Ialomiţianu, despre evoluţiile de pe pieţe: Nu e nevoie de alte măsuri, dar rămânem cu arma la picior

Ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a apreciat că scăderile de pe bursele financiare nu fac necesare măsuri suplimentare ale Guvernului faţă de cele asumate deja, Executivul trebuind să rămână „cu arma la picior”, relatează NewsIn.

Ialomiţianu a apreciat că nu este nevoie de ajustarea planurilor de măsuri de consolidare fiscală ale Guvernului din cauza evoluţiilor recente de pe piaţa materială. „Am ajuns la concluzia că măsurile din acordul cu FMI privind consolidarea fiscală, restructurarea companiilor de stat, restructurări în aparatul de stat şi plata arieratelor sunt suficiente. Noi trebuie să continuăm aceste măsuri şi nu mai este nevoie să luăm măsuri suplimentare (…) În momentul de faţă totul este sub control şi, bineînţeles, cu arma la picior”, a spus ministrul de Finanţe.

Din perspectiva consolidării fiscale, Ialomiţianu s-a arătat reţinut privind creşterea salariilor în sectorul public. „Trebuie să ne asigurăm că avem o creştere sustenabilă adică să ne asigurăm că avem o susţinere financiară privind creşterea acestor cheltuieli (…) Noi trebuie să fim siguri că măsurile de prudenţă sunt aplicate”, a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.

Întrebat totuşi cum ar mai putea avea loc recuperarea tăierilor salariale operate în 2010, în condiţiile în care strategia fiscal-bugetară pe anii 2012-2014 prevede scăderi continue ale cheltuielilor de personal, Ialomiţianu a precizat că se mizează pe o creştere a PIB-ului la 588 de miliarde de lei în 2012, faţă de 542 miliarde. Un PIB mai mare însemnă că şi sumaa care reprezintă procentul de cheltuieli cu personalul este mai mare. Totodată, se mizează şi pe scăderea numărului de angajaţi ai statului prin păstrarea blocării angajărilor, concomitent cu ieşirile naturale din sistem.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă