19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăHuila romaneasca e mai ieftina

Huila romaneasca e mai ieftina

Desi a crescut in ultimul an, pretul huilei energetice din Valea Jiului este in continuare mai mic decat pe plan european, chiar daca s-ar elimina subventiile.
Compania Nationala a Huilei Petrosani intentioneaza sa ofere, la Bursa Romana de Marfuri, 200.000 de tone de carbune pentru a testa piata si pentru a stabili daca exista potentiali beneficiari, altii decat cei traditionali, pentru huila energetica din Valea Jiului. Desi in ultimul an pretul huilei extrase de CNH a crescut, acesta ramane in continuare competitiv inclusiv la nivel european, mai ales in contextul majorarii tarifelor la energia electrica si gaz.

"Carbunele a redevenit interesant din doua considerente. Unul este legat de cresterea cererii de energie la nivel mondial, iar cel de-al doilea implica si cresterea pretului la gaze naturale si petrol", a declarat directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu. Huila energetica extrasa in Valea Jiului merge la Termocentrala Mintia, unde se vinde cu 45,6 lei/Gcal, si la Paroseni, unde pretul a  fost negociat la 48,50 lei/Gcal, pentru o putere energetica de 3.600 de KCal. La nivel european, acelasi carbune se vinde cu 56,60 lei/Gcal, astfel ca huila din Valea Jiului ar putea fi vanduta cu succes pe piata europeana. "Pretul carbunelui a crescut fata de anul trecut cu 8,2% pentru Paroseni, respectiv 6,62% la Mintia. Negocierile de pret au fost facute in conditiile in care s-a luat in calcul atat cantitatea livrata si sorturile, precum si capacitatea beneficiarilor de a reusi sa vanda energia produsa pe piata", a mai spus Surulescu.
Nu este pentru prima data cand CNH Petrostani apeleaza la Bursa Romana de Marfuri. Anul trecut au fost oferite spre vanzare alte 200.000 de tone de huila, dar nu a existat nici un doritor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă