12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăHarta recesiunii in 2009

Harta recesiunii in 2009

Toate judetele din tara vor inregistra un declin al ritmului de dezvoltare in acest an, dupa cum reiese din prognoza in profil teritorial, publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), consultata de Business Standard.

Totusi, trebuie remarcat ca judetele mari vor avea un declin mai lent, iar cele mici si medii vor consemna o contractie mai puternica a economiei.

Astfel, in 2009, Produsul Intern Brut (PIB) va scadea cel mai putin in Ilfov si Constanta (ambele cu -2,7%). Pe urmatoarele pozitii se afla Valcea (-2,8%), Timis (-3%), Cluj si Sibiu (fiecare cu -3,1%). Capitala vine imediat dupa, cu un regres al economiei de 3,2%. In schimb, scaderi uriase vor fi raportate in Vaslui (-7,4%), Vrancea (-7,1%) si Mehedinti (-6,6%).

Pentru anul urmator, toate judetele vor avea un ritm de dezvoltare ce va gravita in jurul valorii de 0%. Clujul si Contanta vor creste cel mai mult, cu 0,5%, in timp ce Vaslui, Calarasi si Mehedinti vor inregistra cele mai pronuntate comprimari din toate judetele tarii (fiecare va scadea cu -0,8%).

Practic, se mentine aceeasi tendinta: judetele mici si medii vor merge mai slab, iar cele mari vor avea rezultate mai bune. Iar aceasta tendinta se extinde si la nivelul ratei somajului.

Judetele mai mici si cele medii au o rata a somajului mai ridicata in acest an, spre deosebire de judetele mari, unde somajul se mentine la un procentaj mai scazut. Iar exemple in acest sens sunt: Vaslui (cu o rata a somajului in 2009 de 12,5%), Galati (10,7%), Mehedinti (10,7%), Hunedoara (9,8%), Teleorman (9,5%), Alba (9%) etc. De asemenea, judetele mari au, preponderent, un nivel al somajului de aproximativ 5%: Bucuresti (2,3%), Ilfov (3,6%), Timis (4,5%), Arad (5%), Suceava (5,3%), Constanta (5,9%), Prahova (6,2%).

Care ar putea fi explicatia acestei tendinte? Potrivit lui Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, judetele mai mici vor avea un ritm de dezvoltare mai scazut si un somaj mai ridicat, din doua motive: productia industriala si agricultura au o pondere mai mare in raport cu alte tipuri de activitati. De exemplu, sunt judete care se bazeaza in special pe o singura fabrica, iar stoparea activitatii la aceasta fabrica aduce regres economic mai drastic si, implicit, somaj mai pronuntat. In judetele mai mari, economia se bazeaza pe mai multe tipuri de activitati, mai multe sectoare economice. Iar o scadere a unor domenii este partial contrabalansata de celelalte sectoare economice.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă